Дізналася, чому у куми постійно родить більше, ніж у мене: секрет 1 — за компостом треба правильно доглядати

Осінь — найкращий час для створення ідеального компосту. Дотримуйтесь простих кроків, щоб ваш ґрунт був багатим на поживні речовини навесні. Ділимося перевіреними порадами.

Компост — це один з найпопулярніших, найбільш екологічних та найефективніших способів підвищення родючості ґрунту. Зазвичай він використовується навесні. Але готувати його до застосування потрібно уже восени. Саме цей час є ідеальним для правильного догляду за компостом. Восени можна забезпечити необхідні умови для природного розкладу органіки.

Варто пам’ятати про правильне укладання шарів у компостній купі: чергування сухих і вологих матеріалів, таких як листя, трава, рештки овочів і фруктів, що дозволяє уникнути надлишкової вологи або пересихання. Це сприяє активному утворенню перегною.

В компості треба поєднувати зелену (кухонні відходи, овочі, фрукти, трава) та коричневу (гілки, листя, солома, картон) органіку
В компості треба поєднувати зелену (кухонні відходи, овочі, фрукти, трава) та коричневу (гілки, листя, солома, картон) органіку

Щоб компост був готовим до весняних посадок, важливо контролювати його вологість протягом осені. Надлишок може призвести до загнивання матеріалів та уповільнення процесу розкладу. Щоб уникнути цього, можна використовувати органіку, яка добре поглинають вологу, як солома або тирса. Вони також додадуть структуру компосту, покращуючи вентиляцію.

Під час сильних осінніх дощів для уникнення надмірного зволоження компост слід накривати плівкою.

Восени дуже важливо перемішувати компостну купу, щоб активізувати процеси розкладу. Це допомагає підтримувати в нормальній кількості вуглець і азот, які є ключовими для утворення якісного гумусу. Не забудьте зробити це перед заморозками, коли розклад сповільнюється.

Для компосту дуже важлива правильна температура та оптимальна вологість
Для компосту дуже важлива правильна температура та оптимальна вологість

Не забувайте, що для компосту дуже важливе тепло. Відповідно, купа повинна самостійно його утримувати. Для цього її розміри повинні бути близько 1.5-2 метри. Обов’язково додавайте до компосту кухонні відходи (але виключно органічні) та не забувайте про мінеральні добрива.

Популярне

Подібні новини