Знайшла 5 пачок насіння часів молодості Кароль і оживила їх: як повернути до життя старий посівний матеріал

Спостерігати за тим, як суха на вигляд насінина проривається до життя — це справжнє диво. Тому не поспішайте відмовлятися від своїх старих пакунків із посівним матеріалом. Дайте їм ще один шанс.

Знаєте, прострочене насіння — це не вирок, а радше головоломка для дачника. Кожна насінина, навіть та, яка пролежала роками в темній коробці, може мати в собі краплину життя. Спробуймо заглянути у таємничий світ “сонного” царства та дізнатися, як його оживити.

Замочування у воді

Фермери розповіли про особливості вибору якісного насіння
Городник розповів, як проростити старе лежале насіння

Одним із найпростіших способів стимулювати старе насіння до життя є замочування. Тож помістіть його в теплу (не гарячу) воду на 12-24 години. Важливо, щоб вона не була хлорованою. А от алое має здатність стимулювати проростання, тому додайте кілька крапель соку алое до води, в якій ви замочуєте насіння.

Стимулятори росту

Одним з них є гумат калію. Розчиніть його у воді згідно з інструкцією на упаковці та замочіть насіння на кілька годин. Епін — також популярний стимулятор серед садівників. В ньому посадковий матеріал замочують на 12 годин.

Іноді є необхідним поштовх у вигляді зміни температури. Отже, помістіть насіння в холодильник на 1-2 тижні, що зімітує зимовий період. Після цього замочіть його у теплій воді.

Ще можна спробувати контраст температур: занурте “засоню” на кілька хвилин у гарячу воду (температура не більше 50°C), а потім швидко перемістіть у холодну. Такий шок активує обмінні процеси.

Відновлення насіння через пророщування

Як правильно споживати насіння чіа та в чому його користь
Городник розповів, як проростити старе лежале насіння

Покладіть насіння між двома вологими серветками та помістіть у пластиковий пакет, залишивши невеликий отвір для циркуляції повітря. Залиште його у теплому місці та стежте за рівнем вологості. Якщо через кілька днів ви побачите маленькі паростки, то воно ще має шанси на життя.

Ефективним є пророщування у торф’яних таблетках: використання таких таблеток створює ідеальні умови для вкорінення насіння: занурте їх у воду, покладіть туди насіння та підтримуйте стабільну вологість. Це може допомогти навіть старим насінинам відродитися.

Популярне

Подібні новини