Послухала свекра і не прогадала: обов’язковий догляд за малиною восени. Це треба зробити з малиною в жовтні

Кущі малини необхідно добре підготувати до зими. Восени після закінчення вегетації слід провести комплекс заходів, щоб ягідні посадки добре перенесли зимові холоди. Про них ми й розповімо.

Обрізка стебел та видалення листя

Обрізку необхідно проводити грамотно: видалити слабкі однорічні пагони, стебла віком старше 2-х років, які мають темно-коричневий колір. Якщо чагарник сильно розрісся, то потрібно обрізати молоді світло-коричневі бічні відростки. Проріджування малинника підвищує його стійкість до заморозків, на 1 кв. м має залишитися 8-10 стебел.

Після обрізки листя з кущів краще видалити, оскільки вони в холодну дощову погоду починають гнити і накривають квіткові бруньки. Важливо правильно видаляти листя з рослини – знизу вгору, інакше можна пошкодити квіткові бруньки.

Після обрізки на кущі повинні залишитися здорові однорічні пагони без листя, які рекомендується обробити залізним купоросом

Обрізати малину на зиму найкраще відразу після збирання останніх ягід.

Внесення добрив

Перед внесенням осіннього добрива, необхідно підготувати пристовбурне коло: видалити бур’яни, залишки старої мульчі та акуратно розпушити ґрунт на глибину 5-10 см. Це важливо, оскільки коренева система чагарників розташована близько до поверхні й може бути пошкоджена при глибшому розпушуванні.

Підживлювати рослини слід тільки на вологий ґрунт, щоб запобігти опікам кореневої системи. Якщо використовуєте сухе підживлення, його потрібно ретельно перемішати із ґрунтом, аби уникнути прямого контакту з корінням, що також може викликати опіки. Для кращого доступу рідких добрив до коренів слід зробити на відстані 30-35 см від куща ямки або канавки глибиною 20-25 см, в які заливається розчин добрива, а після цього їх прикопують.

Городники розповіли, як доглядати за малиною восени
Городники розповіли, як доглядати за малиною восени

Для підживлення можна використовувати органічні добрива, зокрема перепрілий гній чи курячий послід. Послід варто застосовувати в рідкому вигляді, розбавляючи його водою у пропорції 1:20 та рівномірно поливаючи малинник.

Також можливе використання мінеральних добрив, наприклад, суперфосфату. Для дорослих кущів підходить гранульований суперфосфат (55-60 г), який вносять у розпушений ґрунт на глибину 7-10 см. Калімагнезію додають у кількості 25-30 г на кожен кущ.

Мульчування

Перед укладанням мульчувального матеріалу кореневу шийку трохи присипають землею, а щоб талій воді не було, де збиратися, ґрунт біля куща розрівнюють. Обрізані та очищені стебла сильно пригинають до землі та закріплюють скобами. Щоб малина не вимерзла, висота пригнутих кущів повинна бути не більше 40-50 см. Як мульчу використовують перепрілу тирсу, листя і рослинні залишки (наприклад, бадилля від чорнобривців та інших однорічних квітів), торф, перепрілий гній. Оптимальна товщина мульчувального матеріалу 10 см.

Укриття на зиму

Перед тим як вкривати малину на зиму, ґрунт трохи розпушують і вносять останню підгодівлю. Занадто сухий ґрунт рекомендується помірно полити. Ґрунт на ділянці та пригнуті гілки вкривають сухою соломою або листям. Необхідність укриття малини на зиму безпосередньо залежить від погоди у регіоні вирощування.

Популярне

Подібні новини