Від крота позбавилася за 1 ніч: цей гуманний метод працює безвідмовно – купувати нічого не доведеться

Кроти. Ці мовчазні та майже невидимі підземні трудівники часто можуть стати справжньою морокою для дачників, адже "плоди" їхньої праці виходять "боком".

Ми пам’ятаємо, як у казках описували цих крихітних підземних істот: маленькі працелюби. Втім, реальність далека від фантастики і часто кроти стають геть шкідливими на дачі. Вони розривають нори, а разом з тим і викидають на поверхню овочі, коренеплоди. Крім того, якщо у вас є газон, під яким пораються ці маленькі ссавці, скоріше за все, ваше ідеальне смарагдове поле буде зіпсовано.

Секрет ефективної боротьби з кротами прихований у світі рослин. Є культура, яка своїми ароматами здатна створити невидиму, але потужну перепону для цих підземних жителів. Це — добревідомі нам чорнобривці, часник, бобові та нарциси.

Секрети успішного підживлення нарцисів: майстер-клас від садівників
Експерти розповіли, як швидко вивести кротів з дачі

Вони мають особливий запах, який є для кротів просто нестерпним. Їхній гострий нюх сприймає ці аромати як загрозу, тому вони обирають залишити таку ділянку в пошуках більш комфортного місця. Достатньо висадити ці рослини по периметру вашого міста або хаотично на грядках, і будьте певні: для шкідників це послужить потужним сигналом не заходити на ваш город. При цьому не потрібні ані хімічних засобів, ані небезпечних пасток – тільки сила природи, що діє тихо й непомітно.

Садівник розповів, чи дійсно кріт шкодить вашому саду
Експерти розповіли, як швидко вивести кротів з дачі

Та якщо кроти пробралися до вас восени і шансів мало, що хоча б чорнобривці виростуть, стара ряднина, просочена гасом або бензином, послужить добре. Можна акуратно закопати в кротові нори. Цей різкий запах для кротів є справжнім випробуванням, але застосування такого методу слід обережно. Не варто розкладати такі матеріали поблизу овочевих грядок чи плодових дерев, щоб не пошкодити родючий шар землі. Краще обмежити використання таких відлякувачів у місцях, де не вирощують городину.

Популярне

Подібні новини