Секрет від садівника з 40-річним стажем: простий спосіб зберегти вологу і поживні речовини у ґрунті до весни

Професійний садівник ділиться секретом: як за допомогою простого прийому втримати вологу в ґрунті до весни. Цей метод змінить ваш підхід до догляду за садом і дозволить йому розквітати.

Майже кожен городник знає про важливість підготовки саду до зими. Але багато хто забуває, що потрібно не лише захистити рослини від морозу, а й забезпечити їм достатню кількість вологи та поживних речовин. Зробити це можна одним дуже простим способом, який відомий досвідченим городникам та садівникам по всій Україні. Звісно ж, мова про мульчування.

Цей прийом є досить простим, але його ефективність дійсно здатна вражати. Хоча, безумовно, мульчування має свої особливості, які треба враховувати. Почати потрібно з вибору матеріалу. Ідеальним вибором для цього є органіка. Що саме? Практично будь-що доступне вдома, або в лісі поблизу. Підійде листя, тирсу, солому, скошену траву, хвою чи компост.

Мульчу можна зробити з хвойного опаду, набраного в лісі
Мульчу можна зробити з хвойного опаду, набраного в лісі

Всі ці компоненти не лише зберігають вологу, але й розкладаються, поступово насичуючи ґрунт поживними речовинами. Також мульча захищає кореневу систему від промерзання, що важливо під час сильних заморозків. Щоб укривання було ефективним необхідно, щоб шар був не менше 10-15 см завтовшки. Але значно більшим його робити не треба.

Вибір час мульчування також важливий. Оптимально проводити процедуру пізньою осінню, коли температура вже не перетинає позначку в 5 °C вище нуля. Це дозволить землі охолонути, але не промерзнути. Перед мульчуванням важливо очистити ділянку від бур’янів і трохи розпушити верхній шар ґрунту. Це покращить проникнення вологи та повітря.

Мульчею може бути майже будь-яка органіка, включно з деревною корою
Мульчею може бути майже будь-яка органіка, включно з деревною корою

Якщо хочете збагатити землю калієм, то варто додати в нижній шар мульчі трохи деревної золи. Проводячи мульчування, не забувайте залишати близько 5-7 простору навколо стовбурів дерев і стебел кущів. Така відстань від покривного матеріалу потрібна, щоб кора не загнивала.

Популярне

Подібні новини