Зола, чистотіл, гірчиця – мої найкращі помічники, і не для “приворотного зілля”: винищую шкідників на городі

Якщо у вас на ділянці є жуки, то не варто одразу хапатися за хімію. Є природні та ефективні засоби очистити город майже без витрат та зайвої мороки.

Жуки на городі — завжди морока для господаря. Вони підло зимують у глибоких шарах землі, а весною дебютують повні сил та енергії поїдати ваш врожай. Вивести шкідників хімією — завжди встигнете. Давайте спробуємо розібратися, якими натуральними засобами можна це зробити, без шкоди для себе та рослин. Чистотіл, тютюн, зола, гірчиця — ці компоненти не тільки допомагають відлякати шкідників, але й підживлюють рослини, роблячи їх сильнішими та витривалішими.

Городники розповіли, які рослини не можна підживлювати золою
Експерти розповіли, як за допомогою чистотілу вивести шкідників

Колорадський жук — один із найнебезпечніших ворогів картоплі, але йому не під силу витримати зустріч із чистотілом або попелом. Ще на етапі посадки картоплі можна вжити превентивних заходів: просто покладіть в лунку разом із бульбою дрібно нарізаний чистотіл і трохи деревної золи чи гірчичного порошку. Це створить своєрідний захисний купол для майбутнього врожаю. Зола, окрім того, що відлякує жуків, ще й збагачує ґрунт поживними елементами, які так потрібні для росту здорової городини.

Та смугастий ненажера, колорад, боїться не тільки таких натуральних засобів. На допомогу приходить ялівець, який теж можна класти при посадці картоплі в лунки. Цей природний “підсилювач” створює бар’єр, через який жуки просто не ризикнуть пробратися.

Городник розповів, які овочі не можна підживлювати золою
Обходжуся без хімії: як золою, чистотілом та гірчицею очистити город від жуків — метод працює на всі 100

Але захисту потребує не тільки картопля. Наприклад, пекінська капуста, як і інші види, білокачанна, наприклад, часто страждає від навали попелиці. Тут на допомогу знову приходить деревна зола. Її можна використовувати для приготування чудодійної настоянки.

Візьміть 250 грамів попелу, додайте стільки ж тютюнового пилу, ложку гірчиці і трохи рідкого мила. Все це розмішайте в 10 літрах води та залиште настоятися на добу. Такий розчин чудово справляється з попелицею, особливо якщо обприскувати ним нижню сторону листя, де ці маленькі шкідники найчастіше ховаються.

Популярне

Подібні новини