Цих 4-х жуків вивела з винограду за 1 раз: без зайвих витрат всього за ніч очистила лозу і все навколо неї

Хто вирощує виноград, той знає, що він є втіленням праці та терпіння. Щоб зберегти здоровий урожай, серед іншого, важливо розпізнавати перші ознаки проблем, пов'язаних з непроханими гостями.

Погодьтесь, навіть у найбільш доглянутому саду можуть з’явитися ненажерливі їдоки.

Філоксера

Цей мікроскопічний шкідник – справжня катастрофа для виноградників. Філоксера поселяється на коренях рослини та харчується соком, викликаючи висихання лози. На жаль, зовнішні ознаки часто з’являються надто пізно: виноград починає повільно жовтіти, зупиняється в розвитку, і врешті-решт, кущ гине. Як розпізнати? Перші сигнали – поява жовтуватих плям на листках. Якщо ви помітили такі зміни, огляньте коріння.

Павутинний кліщ

Як правильно обрізати виноград у жовтні
Городник розповів, як вивести шкідників з виноградної лози

Хоча цей негідник не настільки руйнівний, як філоксера, він також завдає значної шкоди. Комаха поселяється на нижній стороні листя, залишаючи за собою тонку павутину. Листя, уражені кліщем, поступово засихають, змінюючи колір від зеленого до бурого. Ягоди на таких кущах стають дрібнішими, менш соковитими.

Гронова листовійка

Цей невеликий метелик з’являється на винограді наприкінці весни. Самі по собі дорослі метелики не завдають шкоди, проте їхні гусениці пошкоджують квітки, зав’язі та ягоди. Наслідки – зменшення врожаю, плоди можуть почати гнити. Тож якщо побачили об’їдені листя та пошкоджені виноградини, то, найімовірніше, на вашому винограднику з’явилась гронова листовійка.

Хвороби, що супроводжують шкідників

Садівники поділились покроковою інструкцією з обрізки винограду, яка покращить врожайність
Городник розповів, як вивести шкідників з виноградної лози

Часто наявність шкідників не лише викликає механічні пошкодження винограду, але й сприяє розвитку хвороб. Наприклад, борошниста роса (оїдіум) або мілдью може виникнути через ослаблення рослин. Це грибкові хвороби, які швидко поширюються, особливо в умовах підвищеної вологості.

Тепер, коли ви, як кажуть, “знаєте ворога в обличчя”, можете грамотно обирати засоби боротьби з кожним з них. Але пам’ятайте, найкращий спосіб захистити свій виноградник від шкідників та хвороб – це профілактика.

Популярне

Подібні новини