Як бути, якщо восени проріс озимий часник? Бабуся поділилася простою мудрістю, яка лежала “на поверхні”

Цьогорічна погода — справжній фонтан з сюрпризами. То холодно, то +17 у жовтні. Листопад має також бути теплим та приємним, але в таких умовах проростає озима городина. Що ж робити у такому випадку.

Цьогорічна осінь наче грається з нами: в один день ледь не спека, сонце, а в інший — холод та злива. Нинішній жовтень б’є всі можливі температурні рекорди і, здається, листопад не хоче від нього відставати. Не дивно, що озима городина, зокрема часник, може прорости.

Молоді паростки, які ніжно пробиваються крізь землю, ніби передчувають тепло, насправді ризикують потрапити під жорстокі зимові морози. Однак є варіант, як можна зарадити втраті врожаю

Експерти розповіли про ефективну підгодівлю для часнику восени – кращого просто не знайти
Городник розповів, як врятувати пророслий озимий часник

Перший крок до порятунку часнику — це створення теплої, затишної “ковдри”. У цьому допоможе мульчування. Щонайменше ви можете зібрати опале листя з саду та використовувати його для укриття. Але ще краще буде, якщо до цієї природної ковдри додати листя каштанів або горіхів — вони надійно тримають тепло, а також віддають поживні речовини

Якщо у вас є доступ до сіна або соломи, їх можна використовувати, але варто звернути увагу, щоб вони вже почали перепрівати. Свіжа солома, хоч і здається ефективною, насправді “забирає” з ґрунту дорогоцінний азот, що негативно вплине на розвиток часнику. Тирса теж може стати гарним варіантом, особливо якщо змішати її з хвоєю. Така комбінація не лише захищає ґрунт від морозу, а й створює бар’єр для мишей — шкідників, що люблять ласувати молодими паростками.

Експерти назвали найпопулярніші помилки у процесі посадки озимого часнику, які нищать врожай
Городник розповів, як врятувати пророслий озимий часник

Особлива увага приділяється товщині шару мульчі — вона має бути близько семи сантиметрів. А якщо додатково натягнути агроволокно, надійно закріпивши його по краях, то жоден вітер не стане на заваді цій захисній споруді.

Втім є одне “але”.

Усе це стає марним, якщо часник уже пробився на десять сантиметрів і більше. На жаль, такі рослини вже не витримають удару морозів, і сподіватися на хороший урожай буде марно.

Популярне

Подібні новини