Джамала заступилася за шароварщину і пояснила, чому вона має право на існування: “Кожна людина вільна”

Українська співачка Джамала пояснила за так званий новий жанр української музики, який прозвали шароварщиною. Артистка розповіла, чому він має право на існування.

З початком повномасштабного вторгнення чимало українських співаків почали використовувати у своїх піснях так звану “шароварщину”. Сьогодні шароварщиною називають використання у своїх піснях багато народної культури, створюючи примітивне та селянське враження про кожного українця. В кліпах на такі пісні українці представлені як жителі села, які їдять борщ з салом, пʼють горілку і обовʼязково кожен одягнений в українське народне вбрання.

Сьогодні виконавців, які просувають шароварщину, у медіа-просто не дуже люблять прихильники української музики, але співачка Джамала вирішила стати на захист так званого музичного жанру. На думку артистки така музика має право на існування для того, щоб краще просувати українську культуру так, як вони вміють.

“Кожна людина є вільною. Як казав Шевченко: “Чужого навчайтеся і свого не цурайтеся”. Зараз саме такий випадок”, – каже Джамала.

Джамала розповіла про своє ставлення до шароварщини
Джамала розповіла про своє ставлення до шароварщини

Також співачка додає, що ми повинні бути вільними людьми і давати можливість творити навіть таку музику – це прямий доказ того, що ми вільна країна, де кожен може робити, що йому завгодно і не боятися осуду від суспільства. Також Джамала каже, що нещодавно повернулася зі Штатів, де влаштовують місяць прайду, місяць афроамериканської культури і таке інше. Було б дуже цікаво створювати таке ж в Україні, але до цього ще потрібно прийти.

“Ми повинні на державному рівні говорити про себе. Це було б дуже класно і круто, якби у нас був місяць кримськотатарської культури, навіть місяць шароварщини. Якщо люди вміють висловлювати себе і свою громадянську позицію лише таким шляхом – нехай. Люди самі можуть обирати, що їм слухати, але ми повинні плекати нашу історію про те, що ми вільні та незалежні”, – розповідає артистка.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини