В Україні підвищиться мінімальна зарплата в 2023 році: на скільки зросте розмір “мінімалки”

Нещодавно у Верховній Раді України зареєстрували нові законопроєкти про підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму 2023 року. Що відомо?

Цьогоріч у лютому народні депутати України зареєстрували декілька нових законопроєктів. Зокрема, мова йде про №8431 та №8432, згідно з якими в країні пропонується почати поступове підвищення розміру мінімальної зарплатні, а також – прожиткових мінімумів. Наразі законопроєкти перебувають у статусі перегляду, їх ще не прийняли. Разом з тим, пропонуємо з’ясувати, якою буде для українців зарплата, якщо нові закони таки наберуть чинності.

Мінімальна зарплата в Україні 2023

Зареєстрований наприкінці зими цього року законопроєкт №8431 передбачає поступове підвищення розміру мінімальної зарплатні. Народні депутати пропонують впровадити бюджетні зміни у декілька етапів – починаючи з квітня 2023, завершуючи жовтнем цього ж року. З початку другого місяці весни пропонується підвищити “мінімалку” до 7370 гривень. З першого місяця літа, згідно з новим законопроєктом, мінімальна зарплата мала б складати 8107 гривень. Кінцевий етап бюджетних змін передбачає підвищення мінімальної зарплати до 8918 гривень.

У погодинному варіанті підвищення “мінімалки” відбуватиметься також у три етапи. З початку квітня мінімальна оплата за годину роботи становитиме 44,51 гривні, з 1 липня – 48,96 гривні, а з 1 жовтня – 53,85 гривні.

Нагадаємо, що наразі в Україні розмір мінімальної заробітної плати становить 6700 гривень. Що стосується погодинної оплати, то сьогодні вона зберігається на рівні 40,46 гривні.

Якою буде мінімальна заробітна плата в Україні, якщо закон набере чинності
Якою буде мінімальна заробітна плата в Україні, якщо закон набере чинності

Другий зареєстрований законопроєкт, про який ми згадували, пропонує внесення змін у розмір прожиткового мінімуму. Народні депутати пропонують впроваджувати зміни також у три етапи. З 1 квітня розмір мінімуму пропонують встановити на рівні 2848 гривень. З першого місяця літа – на рівні 3133 гривень, а з 1 жовтня – 3446 гривень.

Разом з тим, показники для дітей, віком до 6 років, дещо відрізняються. Поетапно нардепи пропонують підвищити прожитковий мінімум загалом до 3024 гривень. Для дітей від 6 до 18 років прожитковий мінімум у разі прийняття закону становитиме 3771 гривню.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини