Як раніше вже не буде: що зміниться в Україні з 1 травня – тарифи на комуналку, пенсії та субсидії

Нещодавно українцям повідомили про важливі зміни, що стосуються виплат та оплати комунальних послуг. Чого чекати від початку останнього весняного місяця?

З початком нового весняного місяця українцям слід очікувати підвищення тарифів на комунальні послуги, а також перерахування пенсійних виплат та субсидій. Попри чинний на всій території країни воєнний стан, з травня ухвалені раніше тарифи зміняться.

Комунальні послуги

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомила про можливе підвищення тарифів на постачання електроенергії. Хоча й сьогодні залишається ймовірність отримати платіжку з вищими сумами, у Національній комісії повідомили, що це питання відклали до червня 2023 року.

Якими будуть тарифи на комунальні послуги з 1 травня 2023 року
Якими будуть тарифи на комунальні послуги з 1 травня 2023 року

Що стосується тарифів на водопостачання та водовідведення, то ціни на ці комунальні послуги також зміняться. Хоча й офіційної заяви про намір підвищити тарифи не йшлось, у Національній комісії припускають, що це відбудеться у дві хвилі. Слід зазначити, що місцева влада має повноваження самостійно змінювати тарифи на водопостачання. Так, наприклад, у Чортківській громаді вартість збільшили з 26,63 грн до 34,91 грн за 1 куб. м.

Тарифи на газопостачання залишаються незмінними з огляду на введений мораторій на підвищення ціни на цю комунальну послугу. Нині клієнти платять 7,96 за кубометр газу.

Пенсії та субсидії

Українцям повідомили про перерахування розмірів субсидії у зв’язку із завершенням опалювального сезону. Мова йде про допомогу в оплаті платіжок за тепло- та газопостачання, а також – за розподіл газу. Якщо ви вже отримували субсидію, то вона перерахується автоматично. Знову подати документи потрібно родинам, в яких є громадяни зі статусом ВПО, люди, які оплачують комунальні послуги та орендують помешкання, а також – якщо в сім’ї кількість прописаних офіційно осіб є більшою за тих, які фактично мешкають.

Чого чекати українцям з 1 квітня 2023 року
Чого чекати українцям з 1 квітня 2023 року

Що стосується перерахунку пенсій, то це відбувається автоматично – додатково нікуди звертатись не потрібно. Слід зазначити, що перераховану пенсію громадяни отримають лише з 1 червня поточного року. Виплати обіцяють збільшити майже на 20%.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини