Від 100 до 1500 гривень. Кому і на скільки підвищать пенсії в Україні до кінця 2023 року

Нещодавно українцям повідомили про перерахунок пенсійних виплат до кінця 2023 року. Розповідаємо, хто отримуватиме більшу пенсію та на скільки виплати можуть підняти

Цьогоріч в Україні триває індексація пенсій. На початку весни, у березні, вже були перераховані виплати пенсіонерам, і громадяни почали отримувати на 19,7% більше. Втім, на цьому зміни не закінчуються – скоро почнеться другий етап індексації. Разом з тим, підвищення пенсій чекає не на всі категорії населення. Читайте в матеріалі, кому перерахують пенсії та скільки додадуть до виплат.

Кому підвищать пенсії з липня 2023 року

З початку березня цього року під індексацію потрапило понад 10 мільйонів пенсіонерів. До переліку громадян, хто тепер отримуватиме вищі пенсії, потрапили всі пенсіонери, крім декількох категорій. Так, перерахунок пенсійних виплат не торкнувся громадян пенсійного віку, які працюють і мають малий страховий стаж, та отримують пенсію менше ніж 2100 гривень.

Влада повідомила, кому не слід чекати на підвищення пенсій
Влада повідомила, кому не слід чекати на підвищення пенсій

Не підвищували пенсію й тим громадянам, які раніше працювали в прокуратурі. Залишились поза індексацією громадяни, які отримують, згідно з законом, максимальний розмір пенсії – 20930 гривень. Крім того, не перераховували виплати тій низці громадян, які отримують щомісячне грошове утримання, як от, наприклад, судді.

На скільки громадянам підвищать пенсії

Всі пенсіонери, які не належать до перерахованих вище категорій, але ще не отримали підвищення пенсії, мають дочекатись 1 липня. Саме з другого місяця літа почнеться другий етап індексації. З липня державні установи проведуть перерахунок пенсій для працюючих громадян пенсійного віку. Кількість таких українців становить близько 600 тисяч.

Українцям розповіли, скільки вони зможуть отримувати після індексації
Українцям розповіли, скільки вони зможуть отримувати після індексації

Крім того, підвищення пенсій на 19,7% чекає і на науковців чи працівників місцевого самоврядування, а також – на державних службовців. Варто зазначити, що для індексації не потрібно додатково подавати документи або з’являтись в якісь установи. Цей процес є автоматизований, тому присутність пенсіонера, якому перераховують виплати, не потрібна.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини