Як раніше вже не буде: в українських школах назвали дату початку та тривалість літніх канікул

З початком повномасштабної війни в Україні змінилось чимало звичних для нас речей. Розповідаємо, як тепер навчаються українські школярі, коли відпочивають та коли виходять на канікули

Початком повномасштабного вторгнення російської армії не стало причиною для закриття шкіл чи відкладання освіти на другий план. Нині у важких умовах продовжують функціонувати та надавати освітні послуги українські заклади, втім у графіки було внесено деякі зміни. Зокрема, мова йде про дати канікул. Цей навчальний рік стартував, як і заведено, 1 вересня 2022 року, а ось закінчиться 30 червня 2023 року.

Загалом, у Міністерстві освіти наголошують, що кожен заклад середньої освіти має право корегувати дати початку й завершення навчального року, ґрунтуючись на методичних рекомендаціях. Втім, загальна тривалість відпочинку учнями без урахування літніх канікул має становити не більш як 30 днів. А ось літній відпочинок має тривати не менш як два місяці.

У Міністерстві освіти України розповіли, скільки цьогоріч відпочиватимуть учні в школах
У Міністерстві освіти України розповіли, скільки цьогоріч відпочиватимуть учні в школах

У Міносвіти адміністраціям шкіл порадили зважати на рівень безпеки в тому чи іншому регіоні й обирати найбільш відповідні дати для завершення навчального року. Втім, якщо мова йде про класичний календар МОН, то в школах існує чотири чверті з літніми канікулами. З 24 по 30 жовтня у школах зазвичай осінні канікули, з 26 грудня 2022 по 8 січня 2023 року в школах зимні канікули, а ось весняні тривають з 17 березня до 2 квітня.

Тим часом літні канікули стартують 25 травня й триватимуть до 1 вересня того ж року, коли починається новий навчальний рік. До слова, якщо мова йде про приватні навчальні заклади, то законодавство передбачає для них право самостійно створювати календарі, які можуть відрізнятись від прийнятих Міністерством освіти.

Коли діти в українських школах йтимуть на літні канікули 2023 року
Коли діти в українських школах йтимуть на літні канікули 2023 року

Попри те, що канікули мають починатись з 25 травня 2023 року, в деяких регіонах адміністрації школи можуть подовжити навчальний рік. Наприклад, у Києві планують завершення навчання лише в липні. Таке рішення було прийняте, аби компенсувати освітні втрати, спричинені повномасштабною війною.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини