Яйця, овочі та мʼясо в червоній зоні: стало відомо, які продукти в супермаркетах подорожчають з похолоданням

Нестабільність економіки та зростання рівня інфляції призводять до підвищення цін на всі види товарів і послуг. В Україні значно зростуть ціни на базові продукти.

Ціни на продукти можуть зростати з різних причин, і це є складною проблемою, що включає в себе вплив різних економічних, соціальних та політичних чинників. Ось деякі загальні причини, які можуть впливати на зростання цін на продукти:

Якщо вартість сировини, з якої виготовляють продукти, зростає, це може впливати на кінцеву ціну товару. Наприклад, збільшення вартості нафти може призвести до підвищення цін на транспорт, а отже, і на продукти. Підвищення цін на енергію, працю та інші витрати на виробництво може впливати на загальні витрати підприємств, що також може впливати на ціни на продукти.

Зміни валютного курсу можуть впливати на вартість імпортованих товарів. Якщо вартість національної валюти знижується порівняно з іншими валютами, це може збільшити вартість імпортованих товарів. Якщо попит на певний продукт зростає швидше, ніж може зростати його виробництво, це може призвести до підвищення цін. Введення мит, квот або інших торговельних обмежень може впливати на ціни на імпортовані товари.

Ціни на продукти зростуть перед Новим роком: що про це відомо
Ціни на продукти зростуть перед Новим роком: що про це відомо

В Інституті економіки України повідомили, що ціни на головні продукти зростуть перед новорічними святами. Про це каже РБК-Україна, посилаючись на 24 канал. Зараз ціни на мʼясо, яйця та овочі суттєво підскочили, в той час, як крупи навпаки коштують менше. За прогнозами експертів, яловичина, свинина та будь-яке мʼясо птиці стали дорожчими на 2,4% – 35,1%, якщо порівнювати з цінами минулого року.

“Найбільше виросло в ціні сало та свинина, а-от курятина виросла в ціні не так сильно”, – розповідає Наталія Копитець, співробітниця наукового інституту.

Інша експертка Інна Сало каже, що ціни на овочі більше виросуть вже після Нового року, а що стосується яєць – на ціну цього продукту сильно впливає продуктивність курей-несучок, тому дуже складно сказати, як зміниться ситуація вже за місяць та чи зміниться вона взагалі.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини