Чи святкується 8 березня 2024 року в Україні: історія виникнення свята, традиції та звичаї цього дня

В Мережі активно ведуться дискусії стосовно правильності святкування 8 березня в Україн. Велика частина українського уряду переконані, що це свято потрібно скасувати.

Святкування Дня 8 березня в Україні включає різноманітні події та традиції, орієнтовані на вшанування жіночності, материнства, солідарності та визнання жінок у суспільстві. Це день, коли чоловіки, діти та колеги часто дарують жінкам квіти, подарунки та привітання. Традиційною квіткою є тюльпани, троянди та хризантеми. У багатьох містах та населених пунктах проводяться святкові вечірки, концерти, фестивалі та інші заходи, присвячені жінкам. Це може бути концертна програма, виставки, мистецькі заходи тощо.

Багато організацій, компаній та установ влаштовують святкові заходи для своїх співробітниць, де вони отримують привітання, подарунки та слова вдячності за їхню працю та внесок. 8 березня також використовується як день, коли активісти та організації виступають за права та рівноправне ставлення до жінок у суспільстві.

Чи святкуватимуть в Україні 8 березня 2024 року
Чи святкуватимуть в Україні 8 березня 2024 року

Чи будуть святкувати 8 березня в 2024 році в Україні

Останнім часом активно ведуться дискусії стосовно святкування 8 березня в Україні, оскільки саме під час радянської системи було впроваджено вихідний день 8 березня. Українські депутати пропонують створити інше свято згідно українських традицій. Зараз в Україні воєнний стан, тому вихідного на жіночий день можна точно не чекати. В мирний час на цю дату влаштовували концерти та різні благодійні заходи на честь жіночої частини людства.

Зараз в парламенті існує зареєстрований законопроєкт про створення суто українських свят як альтернатива радянським популярним святам, що заполонили українську культуру – 8 березня, 1 та 9 травня. Замість цих свят парламент пропонує впровадити інші свята:

  • 25 лютого – День української жінки;
  • 9 березня – День народження Тараса Шевченка;
  • 2 неділя травня – День Матері.

Відомо, що цей законопроєкт досі на розгляді, тому точно рішення Верховна Рада ще не ухвалювала.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини