Технологія 5G: що нам потрібно чекати і чи варто побоюватися?

Чи небезпечний 5G для здоров'я? Питання наростає, як і побоювання в міру розгортання цієї нової технології мобільних телефонів.

Що таке 5G?

Ця технологія, що стала серйозним проривом в телекомунікаційній галузі, буде пропонувати більш високу швидкість, ніж нинішній 4G, з більш швидким доступом до контенту і можливістю безперешкодного передачі мільярдів даних.

Це дозволить з’єднувати один з одним всі види електронного устаткування, що зробить можливими футуристичні програми: автономні автомобілі, автоматизовані заводи, віддалена хірургія, «розумні» роботи.

Щоб збільшити обсяг даних, 5G буде використовувати більш високу смугу частот, ніж нинішня мобільна телефонія: спочатку від 3,5 гігагерц (ГГц), а потім, в кінцевому підсумку, вище 26 ГГц.

Радіочастоти і здоров’я: що говорить наука?

Стільникові телефони, а також телебачення, радіо або Wi-Fi: джерела впливу радіочастоти численні, що, як визнає Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), викликає «побоювання».

«Не дивлячись на численні дослідження, на даний момент немає ніяких вказівок на те, що вплив низькоінтенсивних електромагнітних полів небезпечний для здоров’я людини», – заявили в ВООЗ.

Тим не менш, деякі дослідження припускають «можливе збільшення ризику пухлини мозку в довгостроковій перспективі для інтенсивних користувачів стільникових телефонів», – нагадує ANSES, що опублікувала в 2013 році оцінку ризиків, пов’язаних з радіочастотами.

Ось чому Circ, агентство ВООЗ, що спеціалізується на онкологічних захворюваннях, в 2011 році класифікував радіочастоти як «можливо канцерогенні для людини», рекомендуючи комплекти гучного зв’язку для мобільних телефонів.

Більш того, в звіті за 2016 рік ANSES підрахувала, що хвилі від мобільних телефонів, планшетів та під’єднаних іграшок можуть впливати на когнітивні функції дітей – пам’ять, увагу, координацію. Вона рекомендувала обмежити їх вплив.

Біологічні наслідки або вплив на здоров’я?

«Основний біологічний ефект радіочастотних електромагнітних полів має теплову природу», тобто підвищення температури відкритих ділянок, за даними ВООЗ. Так само, за словами пана Меркеля, «дослідження показали існування біологічних ефектів на деякі дуже специфічні параметри, такі як сон або кров’яний тиск».

Але, і це важливо, біологічний ефект не обов’язково означає вплив на здоров’я, то є небезпека для здоров’я. Ця різниця, яку важко зрозуміти широкому загалу. Біологічні ефекти є ознакою того, що організм пристосовується до змін у навколишньому середовищі. Наприклад, фізичне навантаження викликає підвищення температури тіла, що є нормальною і оборотною фізіологічною реакцією.

Все питання в тому, чи перевищує накопичення біологічних ефектів адаптивну здатність нашого тіла, яка може мати наслідки для здоров’я.

Питання, які стосуються 5G

Це предмет експертної оцінки, яку в даний час проводить ANSES, результати якої очікуються в першому кварталі 2021 року.

У своїй дорожній карті агентство відзначило «значний недолік, навіть відсутність даних, що стосуються біологічних ефектів і впливу на здоров’я» в відповідних смугах частот. Фахівці працюватимуть окремо над двома типами частот, що використовуються 5G.

За словами пана Меркеля, смуги частот, в яких ми починаємо розгортати 5G, близько 3,5 ГГц, «близькі до тих, які в даний час використовуються для 4G або Wi-Fi».

Таким чином, це не змінює радикально питання, які задає наука, навіть якщо, згідно ANSES, «специфічність сигналів 5G (модуляція, потужність) може впливати на рівні впливу».

З іншого боку, ситуація інша для частот, які будуть використовуватися далі, від 26 ГГц (це те, що називають «міліметр 5G»).

«Починаючи з 10 ГГц, електромагнітна енергія майже не проникає в тіло, а концентрується на рівні шкіри: це викликає різні питання з точки зору потенційного впливу на здоров’я», – сказав пан Меркель.

У 2012 році компанія оцінила ризики сканерів тіла, використовуваних в аеропортах, які також працюють з міліметровими хвилями. Висновок: «даний тип сканера не представляє небезпеки для здоров’я».

Але якщо хвилі одного і того ж типу, використання буде іншим: з 5G охоплення населення буде набагато ширше.

5G
5G

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини