Що робити при різних травмах у дітей

З того моменту, як ваша дитина зробить перші кроки, у неї обов'язково будуть падіння. Хоча ви не завжди можете запобігти травму, ви можете бути до цього готові.

Якщо ваша дитина вдарилася головою

Травма голови
Травма голови

В рушник або ганчірку треба обернути щось заморожене і прикласти до місця удару, щоб зменшити шишку. Якщо голова болить, можете запропонувати їй парацетамол. Поки ваша дитина виглядає як зазвичай, просто спостерігайте за  змінами в симптомах або поведінці.

«Відпочинок є частиною лікування струсу мозку, більшості маленьких дітей він знадобиться навіть після незначної травми голови», – каже Етан Вінер, доктор медичних наук, директор відділення педіатричної невідкладної медицини в NYU Langone Health в Нью-Йорку.

Не давайте ібупрофен дитині з травмою голови. Препарат може посилити кровотечу, що може бути небезпечно, якщо є потенційний ризик (навіть якщо він дуже легкий) травми головного мозку.

Отримайте допомогу, якщо вас турбує поведінка вашої дитини – відведіть її до лікаря або у відділення невідкладної допомоги, щоб її обстежили. Телефонуйте в швидку, якщо ваша дитина знаходиться без свідомості протягом тривалого часу. Те ж правило застосовується, якщо вона відчуває постійну нудоту або блювоту, двоїння в очах або затуманений зір, оніміння або поколювання в кінцівках, сплутаність свідомості або запаморочення.

Що робити при кровотечі з носа

Кров з носа
Кров з носа

Попросіть дитину злегка нахилити голову вперед, а потім за допомогою рушника або серветки щільно затисніть їй ніс трохи нижче носової кістки. Утримуйте це положення від 10 до 15 хвилин, щоб спробувати зупинити кровотечу. «Вам потрібно робити це довше, ніж ви думаєте, тому встановіть таймер на телефоні», – пропонує Крістофер Хогреф, доктор медичних наук, доцент кафедри невідкладної медицини Медичного коледжу Карвер Університету Айови в Айова-Сіті.

Приблизно через годину після припинення кровотечі з носа і утворення згустку ви можете нанести вазелін на внутрішню частину ніздрі, щоб вона залишалася зволоженою.

Не дозволяйте дитині відкидати голову назад. Якщо вона це зробить, кров може піти по горлу і в шлунок, що може викликати блювоту. Відмовте її від сморканія протягом декількох годин, це може знову викликати кровотечу. Не пхайте серветку або ватку в ніздрю!

Зверніться по допомогу, якщо кровотеча не зупиняється протягом 30 хвилин або якщо ніс вашої дитини виглядає не на своєму місці, і ви підозрюєте, що він зламаний – прямуйте в швидку.

Як доглядати за опіком

опік
Опік

Треба потримати область опіку під холодною водою від 10 до 15 хвилин, щоб охолодити шкіру, полегшити біль і зупинити запалення. Протягом наступних 24-48 годин ви можете повторювати цей процес стільки, скільки необхідно, або замінити процедуру льодом, загорнутим в рушник. Потім нанесіть мазь з антибіотиком, наприклад банеоцин, щоб заспокоїти опік і допомогти клітинам шкіри регенерувати. Якщо ви думаєте, що вашій дитині все ще боляче, ви також можете дати їй парацетамол або ібупрофен. Але якщо утворюється пухир, нехай буде: ця бульбашка – бар’єр, який допомагає запобігти інфекції. Як тільки пухир лопне сам по собі, нанесіть мазь з антибіотиком і чисту пов’язку.

Не використовуйте вітамін Е або масло – обидва вони можуть викликати роздратування. І ніколи не кладіть лід прямо на опік – це може викликати пошкодження тканин.

Зверніться по допомогу, якщо шкіра вашої дитини виглядає дуже подразненою, покритою плямами, вологою або якщо вона не може її поворухнути. У неї може бути сильний опік, що вимагає негайної медичної допомоги. Вам також слід відразу звернутися в швидку допомогу або в кабінет лікаря, якщо у неї є якийсь хімічний опік (якщо, скажімо, їй потрапив відбілювач або очищувач для зливу на шкіру); якщо опік розміром з долоню або більше; якщо це на її обличчі, вухах, руках, геніталіях або ступнях; або якщо він простягається навколо зап’ястя або іншої кінцівки.

Як лікувати поріз

поріз
Поріз

Промийте рану проточною водою і милом, помажте маззю з антибіотиком, і надіньте пов’язку. За словами доктора Хогрефе, якщо ви бачите кров через пов’язку, притискайте протягом 15 хвилин і підніміть пошкоджену область над серцем, щоб зупинити кровотечу.

Не очищайте пошкоджений поріз спиртом, перекисом водню або бетадином (антисептиком). Алкоголь шалено жалить, а перекис водню і бетадин можуть пошкодити шкіру, перешкоджаючи загоєнню.

Зверніться по допомогу, якщо рана велика, зяюча або кровоточить. Вашій дитині можуть знадобитися накладення швів, тому вирушайте до лікаря. Зверніться у відділення невідкладної допомоги, якщо ви бачите глибокі тканини, зв’язки або кістки; якщо не вдається зупинити кровотечу протягом 15 хвилин; або якщо ви думаєте, що в нього потрапило чужорідне тіло. Не чекайте занадто довго: «Якщо розріз відкритий більше 24 годин, ми зазвичай не склеюємо і не зашиваємо його, тому що в цьому випадку підвищується ризик інфікування», – говорить доктор Вінер. Замість цього більшість лікарів промивають і перев’язують рану; це безпечний шлях до зцілення, хоча він може викликати трохи більше рубців.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини