Як надати першу допомогу при переломі

У житті буває всяке, і іноді потрібно допомогти не просто привести людину до тями, а надати серйозну першу допомогу в екстреній ситуації. Що ж робити при переломі?

Основні симптоми перелому

Може прозвучати абсурдно, мовляв, як це так не зрозуміти, що у людини перелом. Але подібні випадки не є рідкістю – якщо перелом закритий, то потерпілий може його і не відчути, продовжить далі функціонувати ще якийсь час, тим самим завдаючи більшої шкоди і так вже ураженої області. Тому необхідно знати деякі ознаки, за якими відразу можна буде визначити, що у людини перелом, і надати необхідну допомогу.

· Дуже сильний, гострий і ніби стріляючий біль в області кістки;

· Ненормальна рухливість будь-якого сегмента кінцівки або дивна деформація кістки;

· Обмежений рух або різкий біль при спробі його зробити.

· Якщо перелом відкритий, з’являються серйозні рани з інтенсивною кровотечею.

Перша допомога при переломі

накладення шини
Накладення шини

Насамперед потрібно озирнутися і зрозуміти, чи загрожує щось ще вам або потерпілому. Якщо ні – залишайтеся на місці, не слід ризикувати і намагатися пересунути тіло або кінцівки людини, особливо якщо є підозра на перелом хребта. Якщо потерпілий має загрозу для життя (у нього зупинилося серце або відсутнє дихання), негайно почати дії з реанімації в першу чергу, так як це важливіше перелому. Реанімація включає в себе непрямий масаж серця і штучне дихання рот в рот, але тільки в тому випадку, якщо людському життю дійсно загрожує небезпека. Далі відразу ж викликайте швидку допомогу, до приїзду фахівців вам потрібно буде максимально подбати про потерпілого. Якщо у нього кровотеча – накладіть джгут трохи вище або нижче місця виходу крові, туго затягніть і обов’язково позначте час його накладення, це допоможе медикам визначити, коли його знімати (якщо перетримати джгут, може дійти до ампутації кінцівки). Після цього вам слід забезпечити максимальну нерухомість пошкодженої кінцівки – для цього використовують дошки, палиці, будь який довгастий твердий предмет, а потім накладають шину.

Ваша своєчасна реакція і відсутність паніки може врятувати чиєсь життя, так що не лінуйтеся витратити свій час і ознайомитися з такою інформацією. Бережіть себе і будьте уважні до інших!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини