Сусід порекомендував засіб від плісняви ​​в горщику: домашній рецепт. Біла пліснява герань більше не турбує

Цей засіб знають деякі садівники, використовують його для боротьби з білою, чорною, зеленою пліснявою в розсадних склянках. "Домашній" препарат працює не гірше за покупні.

Цей засіб використовують для очищення крапельниць систем крапельного поливу, що забилися, і для оздоровлення ґрунту. І для порятунку білих футболок, які ми обпалили праскою. Усі види цвілі – це гриби. Залежно від виду (і кольору), це аскоміцети, зигоміцети та інші. Однією тільки білої плісняви близько 60 видів.

Деякі в малій кількості спочатку не шкодять рослинам – але можуть і занапастити їх. Гриби, що харчуються неживою органікою, не знайшовши її, можуть взятись і за коріння, стебла рослин. І всі вони не корисні для людини. Звичайно ж, панікувати побачивши білого нальоту в горщику не варто – але позбутися потрібно. Для розуміння: це – грибок, і засіб потрібний протигрибковий.

Унікальний засіб

Це перекис. Хоча – це не фунгіцид, не протигрибковий препарат. Перекис вважається дезінфікуючим засобом не тому, що пригнічує гриби чи бактерії. Якщо просто, він окислює всі органічні речовини: перекис – найсильніший окислювач. Сильніший марганцівки. Він здатний швидко розкладатися – під дією ферментів органіки. Ферменти – каталізатори, що запускають реакцію розкладання перекису. Коли він зустрічається з органікою, тому і “шипить”. Це йде реакція розкладання перекису. Під час реакції виділяється атомарний кисень, який окислює. І завдяки якому перекис має дезінфікуючий ефект.

Садівники назвали перевірений засіб від білої плісняві в горщиках герані
Садівники назвали перевірений засіб від білої плісняві в горщиках герані

Перекис розчиняє будь-яку органіку – тому її використовують навіть для прочистки крапельниць, що засмітилися. Вода для поливу не дистильована, не стерилізована, а часто й відстояна. І в ній завжди житимуть мікроорганізми.  Їх надлишок утворює колонію в горщику квітки. Якщо цвілі мало і вона по краю горщика, далеко від стебла, коріння рослини. Взяти нерозведений перекис (3%), налити в порожній флакон з пульверизатором – і обприскати ґрунт. Ми побачимо активне “шипіння” та бульбашки повітря: це реакція перекису та органіки.

Там, де грибів немає, а ґрунт із малим вмістом органічних залишків – шипіння буде слабким. Якщо цвілі багато, і вона покриває ґрунт поблизу рослини. Тоді нам знадобиться розведений перекис: нерозведеним можна спалити, пошкодити коріння або стебло. Розводити – на 1 л води 2 ст. л. 3% перекису.

Популярне

Подібні новини