Від мурах і попелиці яблуню врятує дірява шкарпетка: ось що треба з нею зробити – і це все без хімікатів

Багато шкідників роблять замах на наші плодові дерева, особливо яблуні. Для захисту від них, а особливо від мурах, які сприяють поширенню попелиці, допоможуть ловчі пояси.

Їх потрібно зробити навесні якомога раніше – як тільки зійде сніг. Можна купити в магазині, а можна зробити своїми руками. Спочатку обробляємо дерево від хвороб та шкідників. Потім приступаємо до виготовлення ловчого пояса.

Користь ловчого пояса в механічному затримуванні комах, які підіймаються по стовбуру у напрямку крони: це мурахи, колонії попелиць, різні гусениці та жуки довгоносики.

Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами
Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами

Пояси бувають трьох типів:

  • сухі пастки;
  • отруєні;
  • клейові.

Пояс розташовують на відстані 40 см від ґрунту. Важливе правило для встановлення будь-якого пояса – щільне прилягання до стовбура дерева, його потрібно прикріпити так, щоб жодна комаха не змогла пробратися через нього.

Сухий ловчий пояс

Виготовляють з тканини (можна взяти шкарпетку), будь-якого нетканого матеріалу або паперу, щільно закріплюють тільки верхню частину цього пояса. Спочатку беремо стару шкарпетку, з якої готуватимемо пояс, потім відрізаємо шматок мотузки із запасом.

Тканина чи папір обертаємо навколо стовбура дерева у 3-4 шари, надлишки відрізаємо. Зверху матеріал обв’язуємо мотузкою дуже туго, щоб він щільно прилягав до ствола. Шкідники, які будуть підійматися вгору корою, наприклад, гусениці заповзатимуть під тканину пояса для лялькування. Тому потрібно кожні 10-15 днів знімати цю конструкцію, знищувати комах, що скупчилися під нею, а пояс оновлювати.

Стрейч-плівка

Переваги стрейч-плівки полягають у тому, що вона прилягає до стовбура дерева дуже щільно, під нею не залишається жодних щілин та зазорів для проникнення комах. Завдяки еластичності плівка зі зростанням стовбура буде розтягується разом з ним. Можна змайструвати клейову пастку з тканини, яку прикріплюють до стовбура з двох сторін мотузкою, а в середині обмазують клеєм.

Такий пояс змінюють, коли клейка поверхня виявляється повністю заповнена комахами, що прилипли. Також садівники нерідко використовують саморобні пастки із синтепону, прив’язавши його до стовбура дерева та розпушивши нижній кінець. Але проблема в тому, що такий матеріал люблять птахи, вони використовують пухнастий матеріал для своїх гнізд.

Популярне

Подібні новини