Зробіть так 1 раз і фітофтора не зачепить томати навіть в дощі і холод – як каже баба: “Дешево і сердито”

Фітофтора – це дуже небезпечна хвороба овочевих культур, яка "не змигнувши оком" знищує до 80% урожаю на ділянці за 1-2 тижні. А якщо буде дощова, волога та холодна пора - ще швидше.

Сьогодні ми розповімо вам, як боротися із цією проблемою.

Фітофтора вперше проявляється коричневими плямами з розмитим білим краєм, після чого на зворотній  стороні листків виникає білий мох.

Буквально через пару днів плоди почнуть темніти і твердіти, і м’якоть перетвориться на неїстівну щільну  субстанцію. Плід уражений фітофторою необхідно зірвати та спалити – вживати його в їжу не можна, і викидати не рекомендується, щоб не заражати посадки довкола.

Впоратися з фітофторою дачникам непросто, оскільки багато хто припиняє обробки, коли бачить  перші успіхи від них.

Городники розповіли, що робити для профілактики фітофтори на томатах
Городники розповіли, що робити для профілактики фітофтори на томатах

Також проблемно лікувати фітофтору, коли наявність захворювання вже очевидна. Найкраще робити профілактичні   обробки, щоб фітофтора не “причепилася”.

Якщо хвороба вже є, потрібно видалити всі уражені кущі, як би вам не було шкода,  інакше інші рослини можуть постраждати.  І ще.

Якщо у вас вже є рецепти для профілактики фітофтори, то все ж рекомендуємо вам обприскувати рослини різними засобами, оскільки фітофтора швидко формує імунітет до одного препарату. Найкращий засіб від фітофтори і найпростіший  препарат – це одновідсоткова бордоська суміш, обробку якою потрібно зробити після зав’язування перших плодів на китицях.

Проведіть обробку у безвітряний ранок або ввечері після заходу сонця, і рослина  буде в безпеці до кінця плодоношення.

Для профілактики фітофтори у томатів необхідно забезпечити хорошу вентиляцію між рослинами шляхом правильного розташування кущів та регулярного обрізання нижнього листя. Важливо уникати надмірного поливу та поливати рослини тільки під корінь, щоб не змочувати листя. Також слід обприскувати томати розчинами мідного купоросу або іншими фунгіцидами на початку сезону і періодично протягом росту.

Популярне

Подібні новини