Це “сіре” дармове добриво дало мені рекордний врожай часнику на ділянці: не дарма виписую журнал “Садовод”

Деякі садівники вважають, що часник не потребує догляду, проте це не зовсім так. Часнику потрібна правильна посадка, полив і періодичні підживлення, щоб отримати великі та здорові головки.

Правильне живлення ґрунту і рослин у процесі їх розвитку, росту та плодоношення є запорукою успішного вирощування цієї культури.

Підживлення часнику проводять тричі за сезон. Перше весняне підживлення виконують одразу після сходу снігу, друге – через 14 днів, а третє – у червні, коли формуються головки. Якщо при першому та другому підживленнях невеликий відступ від графіка прийнятний, то третє необхідно виконати строго в намічений час. Якщо виконати його надто рано, живлеання піде не на формування цибулини, а лише на зріст зелені та стрілок. Третє підживлення виконується влітку, наприкінці червня, коли активно йде процес формування цибулин та нарощування їх маси.

На цьому етапі для часнику життєво необхідні калій та фосфор, а також мікроелементи магній, залізо, цинк і марганець. З мінеральних добрив для збагачення ґрунту використовують суперфосфат і калійну селітру. Чудовою альтернативою синтетичним засобам є зола, яка містить високі дози калію та фосфору, а також багата на всі необхідні мікроелементи. Зола – це не тільки найкраще фосфорно-калійне добриво, а й комплексне мікродобриво.

На початку вегетації часнику потрібні посилені порції азоту та помірні дози калію і фосфору. Однак з моменту формування головок потреба в калійно-фосфорних підживленнях різко зростає, а внесення азоту стає не тільки зайвим, а й шкідливим. Зола практично не містить азотних сполук, але має високу концентрацію калію та фосфору, а також цілий комплекс мікроелементів.

Вносити деревну золу в ґрунт потрібно вміло. Наприклад, не можна змішувати її з азотними мінеральними добривами, суперфосфатом, гноєм і пташиним послідом, оскільки при цьому губиться до половини поживних мікроелементів. Ефективність дії золи посилюється при використанні разом із торфом, компостом та перегноєм. У цьому випадку золу вносять поверхнево і грубими граблями, після чого додають органічні добрива та перекопують ґрунт.

Експерти розповіли, чим підживлювати влітку часник
Експерти розповіли, чим підживлювати влітку часник

Для підживлення часнику золу розсипають перед плановим поливом у міжряддях або зроблених борозенках з розрахунку 1/3 склянки на кожний квадратний метр. Потім поливають із лійки. Можна також приготувати зольний настій з розрахунку 1 склянка на 10 літрів води, яким поливають рослини під корінь. Можливе і рясне пудрування часнику по бадиллі, що є швидкісним методом доставки поживних речовин рослинам, особливо у разі ознак неблагополуччя, наприклад, пожовтіння листя або їх кінчиків, відставання у зростанні.

Грядка часнику, удобрена таким способом, як правило, дає відмінний урожай, особливо при дотриманні обов’язкових агротехнічних заходів: полив раз на 5-6 днів, розпушування після поливу, видалення бур’янів та мульчування посадок.

Не забудьте обірвати стрілки часнику, коли вони починають закручуватись і досягають довжини близько 20-25 сантиметрів. Як тільки стрілка сформується, всі сили та ресурси рослина спрямовує на дозрівання насіння. Тому так важливо видалити стрілки до цвітіння. Якщо цього не зробити, відбудеться затримка розвитку цибулин через відтік корисних речовин.

Можна залишити кілька стрілок і по них визначити ступінь зрілості часнику. Якщо насіннєва коробочка на кінці стрілки потріскалася, можна приступати до викопування головок.

Не забувайте проводити підживлення влітку і бажаємо вам рясних врожаїв часнику щороку!

Популярне

Подібні новини