Розумні дачники навіть старим дошкам знайдуть застосування на дачній ділянці – 4 варіанти на будь-який смак

Після ремонту, демонтажу старого сараю або заміни підлоги на дачі часто залишаються старі дошки. Що з ними робити? Викидати начебто шкода, але й корисне застосування придумати не виходить.

Ми хочемо запропонувати кілька варіантів практичного використання старих дошок на дачній ділянці.

Садові меблі зі старих дошок

Старі дошки – ідеальний матеріал для створення унікальних та екологічних меблів. Вони вже пройшли випробування часом, стали міцними і, до того ж, виглядають “вінтажно”: це можна вигідно використовувати в ландшафтному дизайні. Дошки підійдуть для створення простих і стильних садових меблів. Ви можете зробити з них лавочки, столики, стільці або навіть шезлонги, які чудово виглядатимуть на веранді, в саду або на дачі. Завдяки старим дошкам ці предмети набудуть особливого шарму та характеру. До того ж обійдуться такі меблі набагато дешевше, ніж куплені.

Годівниці для птахів та шпаківні

Старі дошки можна використовувати для створення шпаківень та годівниць для птахів. Це не тільки корисне, але й цікаве заняття для всієї родини. Пташині “будиночки” можна розмістити в саду, на дачі або навіть на балконі.

Годівниця або шпаківня допоможуть вам залучити до саду птахів, а значить, скоротити кількість небезпечних комах. Крім того, виконані в одному стилі, такі оселі для пернатих можуть стати прикрасою ділянки та елементом дизайну.

Не поспішайте відправляти до смітника старі дошки – 4 варіанти їх практичного використання на дачі
Не поспішайте відправляти до смітника старі дошки – 4 варіанти їх практичного використання на дачі

Компостний ящик із дошок

Старі дошки можна використовувати для будівництва компостного ящика на дачі. У такому ящику зручно переробляти органічні відходи (листя, скошену траву, харчові відходи) та отримувати цінне (і при цьому абсолютно безкоштовне) добриво для саду. Таким чином, ви вб’єте відразу двох зайців: і старі дошки з користю утилізуєте, і органічне сміття “прилаштуєте” з користю.

Для створення компостера зберіть каркас із дошок, склавши їх у вигляді ящика без дна. Для кріплення дошок використовуйте металеві куточки та шурупи. Висоту такого ящика можна нарощувати поступово, у міру заповнення його відходами.

Дрова для каміна або печі

Ну і, звичайно, старі дошки можна використовувати як паливо для вогнища, мангалу, печі чи каміна. Сухі та чисті дошки чудово горять і можуть дати приємне тепло у холодні осінні вечори.

Однак важливо пам’ятати, що дошки повинні бути без фарби та просочення, адже при згорянні оброблені ними дерев’яні матеріали можуть виділяти шкідливі для здоров’я речовини.

Якщо дошки надто довгі, їх потрібно попередньо розпиляти на дрова потрібного розміру. Золу від згоряння викидати також не варто: на дачі її можна використовувати для підживлення рослин, розкислення ґрунту, боротьби зі шкідливими комахами тощо.

Популярне

Подібні новини