1 склянка – і земля буде, як нова: як розпушити виснажений ґрунт після збору врожаю – є диво-добриво

Простим і доступним способом для покращення якості ґрунту є розкислення землі, використовуючи вапно. Дізнайтеся, як правильно проводити восени цю корисну процедуру.

Досвідчені городники зазначають, що для того, щоб у наступному році грядки на вашій ділянці радували вас рясним урожаєм городніх культур, необхідно звернути увагу на такий процес, як розкислення ґрунту. В основному таку процедуру здійснюють восени.

Розкислення ґрунту вапном

Найбільш доступним методом розкислення ґрунту є застосування вапна. Кальцій, що міститься в ньому, не тільки поліпшує поживні якості землі, проте й сприяє підвищенню врожайності.

Саме восени ґрунт частіше за все стає більш кислим. Це зумовлено процесами розкладання залишків трави та опалого листя. Підвищення кислотності погіршує проникність ґрунту, що може перешкоджати засвоєнню корисних речовин та затримувати вологу. Через це фахівці радять здійснювати розкислення, котре допоможе зробити оптимальні умови для росту рослин.

Однак перед тим як вносити вапно для зменшення кислотності ґрунту, спершу слід перевірити його pH. Це легко зробити за допомогою спеціального тест-набору, який можна знайти у садових магазинах.

Краще за все користуватися вапном у порошкоподібній формі чи вапняним борошном. Ці дві речовини здатні без зайвих зусиль розчинятися у воді, через що у землю вони будуть внесені рівномірно.

За порадою досвідчених городників вношу це ефективне добриво – і ґрунт після врожаю вмить стає як новенький
За порадою досвідчених городників вношу це ефективне добриво – і ґрунт після врожаю вмить стає як новенький

Внесення вапна у ґрунт восени: покрокова інструкція

Спершу визначте ступінь кислотності ґрунту. Придбайте вапно – на кожні три квадратні метри землі вам буде потрібно орієнтовно від 225 до 400 грамів (все залежить від кислотності).

Покрийте грядку тоненьким шаром листя або соломи (це допоможе зберегти вологу).

Вапно розведіть у відрі з водою, використовуючи інструкцію (на одне відерце води зазвичай беруть близько від 110 до 225 грамів засобу).

Вапно потрібно рівномірно розподілити по всій поверхні грядки. За потреби можна провести повторне внесення через декілька тижнів (це допоможе досягти потрібного рівня pH землі).

Фахівці наголошують, що після здійснення розкислення слід щедро поливати городню ділянку, щоб вапно не підсихало. Таким чином засіб буде набагато краще розчинятися у ґрунті.

Популярне

Подібні новини