Переведення годинників в Україні змінилося: стало відомо коли переходимо на зимовий час – точна дата у 2024

Кожної осені ми традиційно відкручуємо стрілки годинників назад, аби перейти на зимовий час. Дізнайтеся, коли у 2024 ми перейдемо на нього. Точна дата.

Переведення годинників в Україні — це своєрідна традиція, яка супроводжує нас вже кілька десятиліть. Щороку в останню неділю жовтня ми звично переводимо стрілки назад, повертаючи час на “зимовий”.

Цікаво, що конкретної дати для цього ніколи не існувало — завжди тільки день, який випадав на останню неділю місяця. Змінювати час двічі на рік наша країна почала ще в 1981 році: наприкінці березня ми переходили на літній час, а в жовтні — на зимовий.

Експерти назвали точну дату переходу на зимовий час у 2024

Історія цього ритуалу сягає часів Європи після Першої світової війни. Тоді вважали, що переведення годинників допоможе заощадити електроенергію, адже люди могли б довше користуватися денним світлом. Проте з часом потреба в цьому відпала. Проте у 1970-х роках, під час нафтової кризи, цей механізм знову став актуальним, як спосіб зменшити споживання ресурсів.

Чи допоможе такий підхід Україні при блекаутах?

Експерти назвали точну дату переходу на зимовий час у 2024

Попри намагання економити, сучасний світ уже має набагато ефективніші методи збереження енергії. Чеські вчені підрахували, що переведення годинників допомагає заощадити лише 0,34% електроенергії, що, безперечно, не виправдовує всієї складності процесу. Окрім цього, зміна часу викликає чимало клопоту для багатьох сфер: залізничники, авіадиспетчери, служби доставки — усі вони змушені переробляти свої розклади, адаптуватися до нових умов, і це створює чимало незручностей.

Проте, 27 жовтня 2024 року, коли українці переведуть годинники на годину назад, це буде востаннє. Починаючи з 2025 року, на літній час уже переходити не доведеться. Життя піде своїм звичним темпом без зайвих маніпуляцій зі стрілками. Та, можливо, це й на краще — наш організм більше не відчуватиме стресу від зміни біоритмів, а світ, здається, вже давно готовий жити без цієї старої, хоч і знайомої традиції.

Популярне

Подібні новини