2 роки не могла допетрати, що робити з жоржинами перед зимою, поки дачниця-сусідка не підказала цей лайфхак

Жоржини – наші королеви осінніх клумб, які залишають сади майже останніми перед зимою. Їхні яскраві квіти радують око аж до перших заморозків, додаючи тепла й барв до все сірішого осіннього пейзажу.

Втім, з настанням холодів постає важливе питання: чи варто викопувати їх на зиму, чи можна просто утеплити землю над ними й залишити бульби зимувати в ґрунті?

Багато садівників ведуть суперечки на цю тему. Деякі прихильники “зимування в землі” вважають, що якщо добре утеплити ґрунт, то бульби зможуть пережити морози, особливо в регіонах з м’яким кліматом. Вони пропонують покрити ґрунт мульчею, соломою або ялиновим гіллям, щоб захистити їх від промерзання. Однак, спеціалісти категорично не погоджуються з таким підходом.

Якісна підготовка коренів жоржини до зимового періоду
Дачник пояснив, як підготувати жоржини перед зимою

Річ у тому, що жоржини походять з Центральної Америки, зокрема з Мексики, де вони ростуть у теплому кліматі. Там ґрунт ніколи не промерзає, а зима м’яка та коротка. Навіть найнижчі температури в їхньому природному середовищі значно перевищують ті, що ми маємо взимку в Україні. Тож навіть при хорошому утепленні, у нас бульби можуть постраждати від холоду, що призведе до їх загибелі.

Отже, відповідь однозначна: жоржини обов’язково потрібно викопувати на зиму. Але як правильно це зробити?

Викопувати їх слід після першого заморозку. Це дуже важливий момент, оскільки після легкого підмерзання верхньої частини рослини бульби краще дозрівають і підходять для зимового зберігання.

Дачники розповіли, чим найкраще підживлювати жоржини
Дачник пояснив, як підготувати жоржини перед зимою

Після того, як квіти зів’яли під дією перших морозів, обріжте їх стебла, залишивши приблизно 10-15 см над поверхнею ґрунту, а тоді обережно викопуйте бульби, намагаючись не пошкодити їх. Починайте втикати лопату на відстані близько 30 см від стебла, щоб уникнути випадкового перерізання коренів. Потім обережно струсіть землю та добре підсушіть їх на відкритому сухому повітрі.

Надалі температура для зберігання жоржин повинна триматись від +4 до +8 градусів. При цьому головне — уникати вологи та холоду, оскільки ці фактори можуть призвести до гниття або промерзання вашого посадкового матеріалу.

Популярне

Подібні новини