Компост — не смітник: 10 речей, включаючи попіл, які категорично не можна додавати до органічного добрива

Компост — це проста та майже безкоштовна можливість створити гарне органічне добриво для свого любого городу. Проте, щоб дійсно сталася магія, слід обов'язково знати, що не варто додавати туди.

Мабуть, всі ми вже давно усвідомили, наскільки важливо та економічно доцільно створити на своїй ділянці компостну яму. Але є ті, хто вважає, що це майже той самий смітник. Далеко не всі навіть органічні матеріали підходять для компостування. Важливо знати, що саме не варто класти з них у компостну яму, щоб уникнути неприємних наслідків та зберегти якість вашого добрива.

М’ясо, риба, молочні продукти, жири та олія

Навіщо варити м'ясо зі склянкою в каструлі
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Ці продукти приваблюють шкідників, таких як щури, лисиці та мухи. Крім того, вони можуть гнити з неприємним запахом і призводити до розвитку патогенних бактерій. Компост із цими відходами може стати небезпечним для здоров’я. Вони також можуть створювати жирні прошарки, що ускладнює аерацію компостної купи.

Екскременти домашніх тварин

Хоча гній від травоїдних тварин (коней, корів) може бути корисним для компосту, екскременти м’ясоїдних тварин (собак, котів) краще уникати. Вони можуть містити патогенні мікроорганізми, небезпечні для людей і рослин.

Хворі рослини

Городник розповів, як вилікувати сажистий грибок на томатах
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Рослини, уражені шкідниками або хворобами, не варто додавати в компост. Висока температура в компостній купі не завжди достатня для знищення всіх патогенів, і їх перенесення на город може призвести до зараження ваших культур.

Залишки бур’янів з насінням

Бур’яни з насінням або корінням, які легко проростають, здатні вижити в компості. Це означає, що при використанні такого компосту на грядках ви можете замість користі отримати справжню армію бур’янів.

Продукти, вкриті пліснявою або гниллю та попіл від шашликів

Як попіл допомагає збільшити врожай огірків
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Попри те, що компостування передбачає розпад органічних речовин, продукти, що сильно згнили, будуть містити токсини або небезпечні мікроорганізми, які не зникнуть у компості

Попіл від спалених деревних матеріалів є корисним для компосту, але від вугілля або барбекю зазвичай мають токсичні речовини, шкідливі для ґрунту і рослин.

Популярне

Подібні новини