Лоза росла абияк, урожай був мізерним: свекруха втрутилась, а я і вдячна! Правильна обрізка винограду

Виноградна лоза — дуже хитра. Раз неправильно "чік", і все рік без врожаю! Редакція сайту "Добрі новини" знайшла для вас цікаву інформацію, як правильно задати напрям росту кущам.

Обрізка винограду — це не просто. Це — ціле мистецтво, яке здатне кардинально змінити майбутнє вашого врожаю. Чому ж вона настільки важлива? Починати таку процедуру з виноградом слід лише на другий рік після посадки. Метод допомагає правильно сформувати кущ та не дати йому розпорошити сили.

Обрізка допомагає вирівняти баланс між верхом і низом лози, що в кінцевому підсумку підвищує її врожайність і якість ягід. Якщо цього не робити, ваші грона з часом можуть стати меншими, а в деяких випадках рослина взагалі припинить родити. Таке перезавантаження для рослин варто робити щороку восени.

Як правильно обрізати виноград восени
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози

Чому важливий правильний кут обрізки? Більшість новачків не надають цьому великого значення, але зріз під неправильним кутом може призвести до того, що лоза буде довго загоюватися, а при поганих погодних умовах і взагалі загинути.

Фахівці радять робити зрізи під прямим кутом. Чому саме так? Це забезпечує рівномірний розподіл вологи та поживних речовин, допомагаючи рослині швидше оговтатися після обрізки. Уявіть, що вам потрібно нанести рану, яку слід загоїти якомога швидше — саме прямий, чистий зріз забезпечить мінімальну травматизацію тканин.

Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози

Обрізку винограду зазвичай проводять восени, через 20 днів після опадання листя. Це оптимальний момент, коли рослина вже входить у фазу спокою й готова до зимівлі. Однак обрізати варто не все підряд: потрібно зберегти лише 2-3 найміцніші рукави, які стануть основою для плодоношення в наступному році. Видаляється до 60% молодого приросту — і це абсолютно нормально. У цьому є своя логіка: чим менше зайвих пагонів залишається, тим більше енергії отримують ті, що залишилися.

Популярне

Подібні новини