Сезон гарбуза: прибираємо і зберігаємо плоди, як “пишуть у підручниках” – будуть свіжими аж до весни

Яскравий і смачний гарбуз – справжня прикраса осіннього городу. Але щоб цей корисний овоч був на вашому столі протягом усього року, слід вчасно зібрати плоди і забезпечити правильні умови зберігання.

Як визначити терміни збирання гарбуза

Прибирати гарбуз бажано в суху погоду, незадовго до перших заморозків. Не можна допускати, щоб гарбуз підмерз – такі плоди погано зберігатимуться. Але й поспішати зі збиранням не варто, особливо якщо восени стоїть тепла погода. Овочі повинні повністю визріти на грядці.

Про дозрівання овоча свідчать такі ознаки: жорстка суха плодоніжка, висохле листя на батозі, визрілі насіння всередині плоду, щільна шкірка, колір плоду, що відповідає сорту.

Гарбуз слід зрізати з батога секатором, залишаючи плодоніжку довжиною 10-15 см. Це сприятиме успішному зберіганню врожаю. Після зрізання не піднімайте гарбуз за плодоніжку – вона може легко надломитися, а плід при цьому впаде на землю. Потрібно намагатися не допускати будь-яких пошкоджень плодів.

Якщо гарбуз ще не повністю дозрів, але через обставини доводиться його прибирати, можна покласти такі плоди в тепле, добре провітрюване і сухе місце приблизно на місяць для дозрівання.

Завдяки цьому простому трюку зберігаю врожай гарбузів свіжим та солодким аж до весни: дієвий лайфхак
Завдяки цьому простому трюку зберігаю врожай гарбузів свіжим та солодким аж до весни: дієвий лайфхак

Як і де зберігати гарбуз

Не поспішайте переносити гарбуз у льох відразу після збирання. Бажано, щоб зрізані плоди полежали 10-14 днів у теплому та сухому місці при температурі 16-22°С. За цей час їхня шкірка добре затвердіє, а невеликі подряпини зарубцюються. Більш глибокі пошкодження можна відразу обробити 2%-вим розчином перманганату калію або спиртовим розчином зеленки. Ранки підсохнуть, а м’якоть плоду буде захищена від потрапляння патогенних мікроорганізмів та загнивання.

Для зберігання гарбуза підходить темне сухе приміщення з гарною вентиляцією. Вологість повітря немає перевищувати 70-75%. Оптимальна температура зберігання становить від 5°С до 15°С. Добре дозрілі та здорові плоди твердокорих сортів можуть зберігатися навіть при кімнатній температурі понад півроку (наприклад, у коморі, на нижній полиці кухонної шафи або навіть під ліжком).

Розкладіть гарбузи в один шар на полицях або на підлозі так, щоб плоди не стикалися, і регулярно їх оглядайте. Пошкоджені, дрібні, недозрілі плоди не слід прибирати на далеку полицю – покладіть їх на видному місці і постарайтеся якнайшвидше переробити.

Поради:

Перед тим, як закладати гарбуз на зберігання, не потрібно мити його, щоб не видалити захисний шар. Бруд із плодів можна просто витерти ганчірочкою.

Гарбуз не любить сусідства з грушами і яблуками: етилен, що виділяється цими плодами, значно скорочує тривалість зберігання гарбузів.

Популярне

Подібні новини