Забула про це як про поганий сон: яким 5 рослинам зовсім не можна давати добриво на основі яєчної шкаралупи

Яєчна шкаралупа – це справжня знахідка для багатьох рослин, але не для всіх. Перш ніж застосовувати це натуральне добриво, переконайтеся, що рослини на вашій ділянці дійсно потребують кальцію.

Добриво з яєчної шкаралупи багато хто вважає справжнім скарбом для городини: воно не тільки збагачує ґрунт кальцієм, але й допомагає поліпшити структуру землі. Проте, як і з будь-яким іншим добривом, шкаралупа не підходить усім рослинам. Деякі з них можуть навіть страждати від її надмірного внесення. Перш ніж сипати яєчну шкаралупу під кожну рослину, варто зрозуміти, для кого вона є справжнім ворогом, а не другом.

Яєчна шкаралупа не підходить для рослин, які люблять кислий ґрунт. Наприклад, азалії та рододендрони, які часто вирощують на ділянках для декоративного озеленення, полюбляють кислотність у ґрунті. Яєчна шкаралупа, навпаки, має лужну дію і може зменшити рівень кислотності ґрунту, що призведе до в’янення таких рослин, затримки росту, а часом навіть до повної втрати декоративності. Щоб підтримувати яскравість їхнього листя та інтенсивність цвітіння, замість шкаралупи краще використовувати органічні підкислювачі, такі як компост на основі торфу.

Ще однією культурою, яка не подружиться з добривом із яєчної шкаралупи, є чорниця. Ця ягода також полюбляє кислий ґрунт, тож додавання шкаралупи порушить оптимальні умови для її росту. В результаті ви можете отримати низький урожай або навіть побачити, як листя чорниці починає жовтіти й обпадати. Щоб підтримати врожайність чорниці, краще застосовувати спеціальні кислі підгодівлі, або мульчувати ґрунт сосновими голками, які також сприяють підкисленню.

Дачники розповіли, яким рослинам не підходить добриво з яєчної шкаралупи
Дачники розповіли, яким рослинам не підходить добриво з яєчної шкаралупи

Картопля теж не є великим шанувальником яєчної шкаралупи. Замість сприяння росту, це добриво може призвести до зниження врожайності та проблем із розвитком коренеплодів. Причина криється у взаємодії кальцію з ґрунтом: він може затримувати поглинання рослинами магнію, а це вже безпосередньо вплине на здоров’я та якість бульб. Для картоплі краще використовувати золу або компост, які не лише не зашкодять, але й додадуть поживних речовин для її оптимального розвитку.

Ще один представник квіткових рослин, що не сприймає добриво з шкаралупи, – це гортензія. Вона відома своїми розкішними квітами, колір яких безпосередньо залежить від кислотності ґрунту. Використання шкаралупи може знизити кислотність ґрунту, що спричинить зміну кольору квітів та навіть погіршення їхньої якості. Для тих, хто мріє про яскраві блакитні квіти гортензії, яєчну шкаралупу краще оминати і додавати до ґрунту алюміній сульфат або інші підкислювачі.

Популярне

Подібні новини