Коли “рідке золото” пішло у шкоду: як зрозуміти, що орхідея отримала забагато підживлення? Не перестарайтесь

Поживні речовини дуже потрібні будь-якому живому організму, в тому числі й орхідеям. Але ці унікальні рослини, будучи епіфітами, не потребують таких доз, як ґрунтові рослини.

Першою ознакою здоров’я орхідеї є її зовнішній вигляд. Оцінка зовнішнього вигляду допоможе зрозуміти та скоригувати догляд: умови, режим поливу, підживлення. Розповідаємо про головні ознаки передозування орхідеї добривами.

Ознаки перенасичення мінеральними добривами

Ознаки перенасичення мінеральними речовинами проявляються по-різному. На поверхні ґрунту можуть з’являтися білі, жовті або бурі висоли у вигляді нальоту. Листя втрачає тургор, що призводить до його в’янення та зморщування, ніби рослина відчуває нестачу вологи. Ріст рослини значно сповільнюється або взагалі зупиняється.

На коренях з’являються коричневі плями, вони поступово всихають і стають ламкими при контакті з ґрунтом. Листя стає крихким, можуть з’являтися розриви та тріщини, кінчики листя засихають. Одним із серйозних наслідків перенасичення є закисання ґрунту, що супроводжується характерним болотним запахом, який іде з горщика.

Надлишок конкретних мінералів

Надлишок азоту в рослинах проявляється у темно-зеленому забарвленні листя, значному зростанні зеленої маси та появі бугристості. При надлишку фосфору спостерігаються ознаки міжжилкового хлорозу. Калій у надмірній кількості уповільнює ріст рослин, листя набуває дуже темного відтінку не характерного сортового забарвлення, нові листочки з’являються меншими, а рослини можуть ставати карликовими. При надлишку магнію коренева система слабшає: коріння сохне, стає тоншим і поступово відмирає.

Ці ознаки неодмінно вказують на те, що орхідея отримала забагато підживлення. На замітку всім квітникарям
Ці ознаки неодмінно вказують на те, що орхідея отримала забагато підживлення. На замітку всім квітникарям

Які орхідеї не потребують підгодівлі

Підгодовування орхідей не рекомендується у кількох випадках. Якщо рослина була щойно придбана, має підозрілий або хворобливий вигляд, вражена шкідниками, сильно пересушена або залита, її не варто підживлювати.

Також не рекомендується підгодовувати орхідеї під час короткого світлового дня, коли тривалість освітлення менша за 12 годин, у період, коли температура перевищує +27°C або опускається нижче +17°C, у разі пошкоджень, таких як загнивання, або під час активної фази цвітіння, оскільки це може призвести до передчасного завершення цвітіння.

Таким чином, варто розуміти, що надлишок, як і недостача необхідних мікроелементів, може мати негативні наслідки.

Популярне

Подібні новини