Успіння Пресвятої Богородиці 2023: дата і традиції свята Першої Пречистої, про що молитися Божій Матері

Кожного року православні християни та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. В народі це свято називають також Першої Пречистої

В цей день Богородиця після своєї смерті відправилася на небо до свого сина Ісуса Христа, тому цей день не названий на честь смерті, а на честь успіння до сина. В Україні Успіння Пресвятої святкуємо 28 серпня.

Вперше це свято отримало свій початок в Єрусалимі після збору всіх святих апостолів у 431 році. Назву, яка збереглася до наших днів було створено у шостому столітті нашої ери, але не в кожному регіоні та частині світу святкування відбувалося в один і той самий день. В Ефіопії Успіння досі відзначають 6 січня, а в серпні святкується лише вознесіння тіла Богородиці на небо.

Візантійський Цісар Мафриків вирішив ввести єдину дату святкування Успіння Пресвятої Богородиці – 15 серпня, але за старим календарем ми святкуємо 28 серпня. З 1 вересня 2023 року Україна також переходить на новий календар, тому у 2024 році свято відзначатимемо разом з цілим світом.

Успіння Пресвятої Богородиці 2023

Звичаї та традиції

Так склалися обставини, що Успіння святкується одразу після Успенського посту, тому цього дня можна не відмовляти собі в їжі та задоволеннях, але якщо свято припадає на середу чи пʼятницю, то в такому разі краще відмовитися від виходу з посту і зробити це наступного дня. Одним зі звичаїв є випікання хліба з зерна, яке освятили у церкві. Хліб ставлять на стіл для того, щоб кожен гість та член родини обов’язково почастували ним. Також в церкві відбувається освячення колосків та інших хлібних виробів.

Богородицю цього дня слід просити про захист від темних сил та поганого впливу людей, а також не забувати попросити про міцне здоровʼя для всієї родини. Предки вірили, що в цей день Богородиця дарує своє благословення кожному, хто попросить про допомогу.

Поділитися