Коли Дмитрівська батьківська субота 2023: нова дата, традиції і правила, як поминати рідних

Дмитрівська батьківська субота — це свято, яке нагадує нам про важливість пам'яті та вдячності передкам і тим, хто віддав своє життя за Батьківщину. Розповідаємо про нову дату урочистості.

В православному календарі є численні свята, які відзначаються в Україні та інших країнах зі слов’янською православною традицією. Однак серед них є один особливий день, який привертає увагу вірян не лише своєю релігійною важливістю, але й глибокою пам’яттю про загиблих і вшанування померлих душ близьких. Це — Дмитрівська батьківська субота, одне із пам’ятних свят православної церкви.

Це свято інше від інших пам’ятних днів тим, що в цей день згадують та вшановують не тільки своїх батьків і близьких, але й усіх, хто загинув за нашу Батьківщину. Ця дата дає можливість згадувати та помолитися за всіх, хто приніс жертви заради свободи та незалежності України.

Успіння Пресвятої Богородиці 2023
В Україні змінили дату поминальної Дмитрівської суботи

Особливість Дмитрівської батьківської суботи полягає також у тому, що вона не має фіксованої дати за григоріанським календарем (світським календарем). Відзначається вона перед днем ​​згадування великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада за старим стилем. З переходом Православної церкви України на новий календар день святкування змінився на 26 жовтня. Таким чином, Дмитрівська субота у 2023 році за новими правилами відбувається 21 жовтня.

Як відзначати Дмитрівську суботу?

Коли святкувати Різдво Христове українцям?
В Україні змінили дату поминальної Дмитрівської суботи

В цей день віряни відвідують храми, де стоять перед іконами своїх предків та згадують їхні душі. Важливо відзначити, що до церкви приносять пам’ятні продукти, такі як, хліб печиво, фрукти, цукерки. Ці продукти після літургії роздають малозабезпеченим та бідним людям. Така дія є вираженням взаємодопомоги та благодійності, що є важливою частиною цього урочистості.

Якщо з якихось причин немає можливості відвідати храм, то віряни можуть помолитися за померлих вдома. Під час молитви про прощення гріхів, родини звертаються до Бога з проханням спасти душі своїх родичів, які пішли у засвіти.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини