Коли в Україні відзначатимуть День святого Миколая 2023: дата свята за новим церковним календарем

День святого Миколая – свято, яке діти чекають найбільше за все, оскільки в цей день вони отримують подарунки за свою гарну поведінку. Цьогоріч святий Миколай завітає до дітей не 19 грудня.

Раніше українці святкували День святого Миколая 19 грудня. Це традиційне християнське свято, присвячене пам’яті святого Миколая Чудотворця, захисника дітей, мандрівників, моряків та багатьох інших категорій вірян. Свято в Україні відзначається різноманітними традиціями, включаючи дарування подарунків дітям, святкові обряди та вечірні богослужіння в церквах.

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня за новим григоріанським календарем, а не за юліанським, як це було раніше. Різниця між григоріанським і юліанським календарями полягає в способі врахування додаткових годин, хвилин і секунд у календарі для коригування років і збереження більш точного відображення сонячного року.

Коли в Україні святкують День святого Миколая
Коли в Україні святкують День святого Миколая

Юліанський календар був запроваджений Юлієм Цезарем в 45 році до н.е. і мав стандартну довжину року у 365.25 днів. Це значило, що рік трошки завеликий, і відставання від сонячного року збільшувалося. Григоріанський календар був введений під папою Григорієм XIII в 1582 році з метою виправлення недоліків юліанського календаря. У григоріанському календарі введено ряд правил, що врегульовують величину року, щоб уникнути накопичення зайвих днів.

Основна різниця полягає в тому, що григоріанський календар враховує додатковий день кожного четвертого року, але винятково, якщо рік кратний 100, то він не є високосним, якщо він кратний 400, то все ж є високосним. Це забезпечує кращу узгодженість календаря з астрономічними подіями. У результаті цих корекцій григоріанський календар більш точно відображає сонячний рік, і відставання від сонячного року складає всього кілька секунд на століття.

З 1 вересня 2023 року українська церква прийняла рішення перейти на європейський лад, а також перенести всі свята з юліанського календаря на григоріанський, тому тепер 6 грудня – офіційний День святого Миколая в Україні.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини