Рубрики: Лайфхаки

Коли садити часник навесні 2023: основні правила сезонної посадки та секрети від досвідчених господарів

Вирощені самостійно овочі та фрукти мають особливий смак. Пропонуємо ознайомитись з секретами та хитрощами – коли садити часник весною 2023 року та яких правил дотримуватись

Рослину родини цибулевих висаджують двічі на рік і залежно від моменту посадки часник відрізняється характеристиками та умовами зберігання. Так, наприклад, часник з рослини, посадженої восени, буде мати більш м’який і ніжний смак, краще зберігатиметься та менше страждатиме від шкідників. Редакція “Добрих новин” зробила підбірку секретів і хитрощів сезонної посадки часнику.

Підготовка до висадки часнику

Найлегше садовити часник саме навесні – для цього не потрібно особливих городніх вмінь і з цим завданням на відмінно впорається навіть городник-початківець. Втім, найголовніший секрет на шляху до багатого врожаю – це правильна підготовка часнику до майбутньої посадки. Перш за все, слід зауважити, що висаджують його наприкінці квітня, але не пізніше початку травня. Важливо, щоб ґрунт встиг прогрітись до 5-10 градусів.

Експерти розповіли, за яких умов найкраще садити часник

Важливо також пам’ятати, що часник не можна висаджувати після помідорів, картоплі або цибулевих культур, адже ці овочі та рослини можуть “обмінюватись” шкідниками й перешкоджати нормальному дозріванню. Разом з тим, ідеальне “наступництво” для висадження часнику – ґрунт після бобових, капусти чи огірків.

Важливо також внести добрива у ґрунт, якщо цього не було зроблено восени. Перекопайте землі та додайте на кожен квадратний метр по відру перегною. Це слід зробити за декілька тижнів до початку посадки часнику, а за добу до процесу слід розпушити ґрунт.

Як доглядати за часником

Через два тижні після висадки часнику в ґрунт ви зможете побачити перші паростки. На цьому етапі важливо “підгодувати” рослину азотним добривом. Наступна підгодівля висадженої в ґрунт рослини буде через декілька тижнів після першої, а остання – наприкінці червня. До слова, досвідчені городники радять підв’язати листя часнику в пучок, аби цибулини сформувались великими.

Як правильно доглядати за часником, висадженим навесні

Часник слід поливати прохолодною водою лише тоді, коли сонце не активне. Крім того, городники радять розпушувати ґрунт і додавати до нього мульчу. Разом з тим, зауважте, що від мульчі слід відмовитись, якщо сезон дощовий – у такому разі вона лише спричинить грибкові хвороби. Обробка від шкідників при посадці часнику – не найбільш актуальна тема, адже ця культура майже невразлива до нападів. Втім, аби пересвідчитись, поруч можете висадити моркву або чорнобривці – тоді часник буде під надійним захистом.

Поділитися