Тепер мені не доводиться нескінченно полоти і сапати бур’яни: використовую картон. Ну дуже цінний лайфхак

Боротьба з бур'янами забирає в городників багато часу. Щоб підтримувати грядки та клумби в чистоті, доводиться нескінченно полоти і тяпати, похитуватися в гамаку часу не залишається.

Однак вихід є – мульчування картоном допоможе позбавитися бур’янів, якщо все зробити правильно.

Навіщо мульчувати ґрунт?

Городники старої школи звикли до ретельного прополювання та регулярної роботи з сапкою. Протягом усього літа вони постійно працюють, щоби земля залишалася чистою від бур’янів. Після дощу чорна земля з рівними рядами рослин має досить привабливий вигляд. Якщо встановилася посуха, рослинам не позаздриш. На сонці температура ґрунту підвищується до +30-35°С, а в південних регіонах і до +45-50°С, коріння перегрівається, рослини чахнуть на очах. Після поливу волога моментально випаровується. А вітер ще більше погіршує ситуацію, руйнує верхній шар ґрунту, перетворюючи родючу землю на гарячий пил.

Сучасні дачники захоплені мульчуванням і успішно застосовують його на городі та в теплиці, в саду та квітнику. Мульчування не позбавляє городників роботи, адже необхідно десь роздобути мульчу, а потім розкласти її по грядках і клумбах. Свіжа органіка перепріває досить швидко, тому шар мульчі доводиться регулярно поновлювати.

Замульчовані грядки та клумби виглядають інакше. Ніде не видно голої землі, але й бур’янів практично немає. Шар мульчі не дає проростати однорічникам, пробиваються лише поодинокі бур’яни, виполоти які не складе труднощів. Мульча не дає ґрунту перегріватися в літню спеку, захищає землю від вітрової ерозії, зберігає вологу після дощу та поливу.

Мульчування картоном та травою

До того ж мульча служить чудовою перепоною для ґрунтових патогенних грибів. Томати на шарі мульчі менше страждають від фітофтори, а полуниця від сірої гнилі. Плоди та ягоди залишаються чистими навіть після зливи. Проте органічна мульча не рятує від злісних кореневищних бур’янів: пирію, берізки. Ці рослини проб’ються крізь будь-який шар соломи, кори чи декоративної тріски. Якщо недоглянуту ділянку замульчувати, боротися з бур’янами стане важче – мульча заважає роботі з сапкою і залишається лише ручне прополювання. І тут нам допоможе картон.

Матеріал з кількох шарів щільного паперу зовсім не пропускає світло, тому бур’яни під ним поступово гинуть. Багаторічні бур’яни у спробі виживання спочатку витрачають запас поживних речовин із коріння, а потім повністю відмирають. За ефективністю боротьби з кореневищними бур’янами картон можна порівняти із щільним геотекстилем. Паперова мульча навіть має перевагу, вона розкладається протягом одного сезону і перетворюється на біогумус. Нетканий матеріал розкладатиметься набагато повільніше, це зручно для мульчування квітника, але не підходить для грядок, де потрібне перекопування ґрунту під посадку.

Картон

Незважаючи на те, що картон – штучний матеріал, його можна віднести до органічних видів мульчі. Грубий папір, який не піддавався відбілюванню, це джерело целюлози, як і тирса, кора або тріска. Для ґрунту матеріал абсолютно нешкідливий, а для розвитку корисних ґрунтових грибів навіть корисний. Так, триходерма харчується саме целюлозою.

Городники розповіли, як легко вивести бур'яни з городу
Городники розповіли, як легко вивести бур’яни з городу

Для мульчування підходить будь-який картон, проте варто віддавати перевагу звичайним коробкам, без ламінуючого шару кольорового паперу. Кольорові коробки від побутової техніки та електроінструментів теж перегнивають, але процес займає трохи більше часу. Прибічники органічного землеробства можуть придбати двошаровий рулонний картон, працювати з ним набагато зручніше, ніж з безліччю окремих коробок.

Однак найчастіше для мульчування використовують безкоштовний матеріал, який можна видобути у будь-якому магазині. Якщо супермаркети вивозять пакувальні матеріали для подальшої утилізації, то господарі невеликих продуктових магазинів будуть тільки раді позбавитися коробок.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини