Рубрики: Цікаве

Наближається Хелловін 31 жовтня: звідки взялося це свято, традиції та звички цього дня в Україні

Свято Хеловін має давнє походження і виникло на хрестових шляхах різних культур та традицій. Його коріння можна відстежити в ірландському святі "Самайн" та християнському святі "День всіх святих".

Самайн

Самайн було давнім кельтським святом, яке відзначали на початку листопада (під час кінця літа і початку осені). Це свято відзначало кінець жнив та початок зими. Вірувалося, що в цей час відкривається ворота між світом живих і світом мертвих, і душі померлих поверталися до живих. Люди одягали страшні костюми, щоб відлякати злих духів.

День всіх святих

Християнське свято “День всіх святих” відзначається 1 листопада і призначене для вшанування всіх святих, які не мали окремого святкового дня. Зазвичай воно включало в себе відвідування церков, молитви за померлих і вшанування святих. За ним слідує “День душ” або “День поминання”, коли відзначають пам’ять померлих душ.

Поєднання традицій

Історія Хеловіну полягає в поєднанні давніх кельтських обрядів Самайн з християнським святом “День всіх святих”. Це свято, яким ми знаємо його сьогодні, стало популярним в Сполучених Штатах завдяки ірландським іммігрантам, які приносили свої традиції на новий континент.

Історія виникнення свята Хелловін

Сучасний Хеловін включає в себе такі елементи, як вибирання гарбузів (черепиць) і різні костюми, включаючи страшних монстрів, вампірів, відьом та інші персонажі. Діти виходять на вулицю і просять цукерки, або “погрожують” веселками, якщо їх не дадуть. Також популярні вечірки з костюмами, декорації в стилі жаху і ігри.

Традиції в Україні

Хеловін став яскравим святом для дітей та дорослих, і відзначається 31 жовтня кожного року, але в Україні його святкують не так активно. Святкування Хеловіну в Україні стає все популярнішим, але велику кількість прихильників цього свята знайти дуже складно. Заклади харчування прикрашають свої зали відповідними атрибутами свята і влаштовують тематичні вечори.

Як в Україні святкують Хелловін

Вечірки в стилі жаху чи за тематикою Хелловіну є популярними серед молоді. Вони включають в себе конкурси на найкращий костюм, виступи відомих артистів та музику, а також призи для переможців. У деяких містах України проводять фестивалі Хеловіну з різними розважальними подіями, включаючи вистави, ярмарки, атракціони та ігри.
Хоча святкування Хеловіну не є традиційним українським святом, воно здобуває популярність серед молоді та надихає на створення цікавих костюмів та святкових подій.

Поділитися