Ось чому мій волоський горіх темнів: підслухала на базарі, як виправити ситуацію за лічені дні

Користь волоського горіха відома здавна. Речовини, які входять до його складу сприяють зменшенню поганого холестерину, знижують ризик інфарктів та інсультів, знижують артеріальний тиск.

Волоський горіх в Україні є чи не найдешевшим горіхом, який добре росте й родить у наших погодних умовах. Втім, ця рослина має деякі хвороби, що впливають на його родючість.

Так ядра горіха можуть бути темними всередині. Причин цьому декілька:

  • При неправильному зберіганні: у сирості або навпаки при високих температурах. Потрібно знати, що оптимальною температурою його зберігання є від 5 до 15°. При цьому вологість не повинна перевищувати 60%. Пам’ятаймо, що очищені від шкарлупи горіхи псуються набагато сильніше, ніж ті, що у шкарлупі. Якщо ви вирішили все ж таки зберігати ядра очищеними, то тоді їх варто спочатку покласти у морозилку на 2-3 дні або прожарити у духовці 10 хвилин при температурі 180°.
  • Причиною також може стати тривале перебування горіхів на землі.
  • Довге висушування на сонці також не сприяє якості плодів.
  • Крім того, горіхи можуть хворіти й тоді також ядра стають чорними або їх зовсім немає у шкарлупі.

Що за хвороби та як з ними боротися?

Бура плямистість

Як і де саме краще зберігати волоський горіх
Садівник назвав три причини, чому темніє волоський горіх

Цю хворобу породжує грибок, розвитку якого сприяє тривала дощова погода. Прояв грибка починається на листах, які спочатку вкриваються невеликими темними плямами, що з часом змінюються на великі сірі й переходять на зав’язі. Дуже важливо у такому разі знищувати опале листя, гілки та плоди. А дерево потрібно обробляти ще до розпуску бруньок бордоською рідиною 2-3 рази за сезон.

Бактеріоз

Як правильно сушити волоські горіхи
Садівник назвав три причини, чому темніє волоський горіх

Якщо на листах, суцвіттях, молодих пагонах з’явилися коричневі плями, значить дерево захворіло на бактеріоз. Для профілактики цієї хвороби дерево потрібно до його цвітіння обприскати 3% бордоською речовиною. Можна також використати 1% сечовиною. Через 2-3 тижні після цвітіння добре також обприскати бордоською рідиною, але у меншій концентрації – 1%, а сечовиною – 0,5 %.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини