Рубрики: Цікаве

Залиште їх на весну: 5 садових справ, які не потрібно робити восени. Витратите час, а користі буде нуль

Якщо кожного року ви виконували на своїй ділянці щось з цього переліку, поспішаємо запевнити вас, що це – не необхідні справи. Ви витрачаєте на них багато часу, але користі не отримуєте

Часто ми самі створюємо собі зайві турботи, намагаючись зробити “якнайкраще”. Але садівництво – наука вдумлива, багато зайвих дій вона не терпить. Більшість садових справ обумовлена сезонністю. Так, дійсно, деякі справи можна зробити на користь, наприклад, посадити частину квітів і овочів під зиму. Але є й такі справи, які точно наперед робити не варто.

Що не потрібно робити на городі восени

Готувати грядки з осені. Звучить дивно, але, якщо у вас немає стаціонарних грядок, якщо ви перекопуєте город, формувати грядки з осені – марна трата сил і часу. За зиму вони розповзуться, втратять форму. Весною все одно доведеться їх поправляти. Продовжуючи тему осінніх грядок, варто сказати, що не треба восени після перекопування розпушувати землю. За зиму вимерзне насіння бур’янів, а до весни замерзлі грудки ґрунту самі розпадуться – і буде рихла, насичена вологою земля.

Якими справами необов’язково займатися восени на городі

Не варто білити дерева з осені вапном. Особливо, якщо зима підкидає сюрпризи у вигляді відлиг та дощів. Вапно нестійке, навесні всю побілку змиє. З осені можна білити стовбури або спеціальними акриловими фарбами, або розчинами на основі глини та гною.

Не обробляйте восени сад гербіцидами. Якщо хочете отримати максимальний ефект, обробляйте непотрібні рослини навесні. Ближче до осені навіть молоде листя починає грубшати і гербіцид погано просочується. Якщо хочете послабити багаторічні бур’яни, зріжте їх восени під рівень землі.

Обрізати дерева та чагарники восени потрібно дуже обережно. Річ у тім, що в осінньої обрізки дуже короткий інтервал. Потрібно, щоб зупинився рух соку, але ще не вдарили морози. Рани, залишені після обрізки, після настання морозів не загояться, адже немає руху соку і фотосинтезу, немає росту тканин. Навесні вони стануть вхідними воротами для інфекції.

Як правильно доглядати за городом восени

Не вносьте з осені добрива в порожні грядки, якщо ґрунт у городі піщаний. Їх просто змиє осінніми дощами у підґрунтові шари. Виняток – суперфосфат, борофоска, доломітове борошно. Ці добрива розчиняються дуже повільно.

Поділитися