Готуємо ділянку для цибулі під зиму: як зробити грядку та чим підкормити, аби отримати щедрий врожай

Дотримуючись цих простих правил, вам вдасться підготувати ідеальну грядку для висаджування озимої цибулі. Запам'ятовуйте ці поради від досвідчених городників

Осіння посадка має незаперечні переваги. Наприклад, вона звільнить вам час у розпал весняних сільськогосподарських робіт. А плоди, що виросли при посіві під зиму, зазвичай більші за класичні та більш стійкі до хвороб. І нехай вас не бентежать майбутні холоди: грядка під цибулю під зиму може бути зроблена навіть у північних районах, адже посіви витримують морози.

Як готувати грядку для озимої цибулі

Період, коли починається підготовка грядки для цибулі під зиму, не можна позначити точними рамками. На нього впливають насамперед сорт овочів, а також клімат регіону та актуальна погода. У будь-якому випадку слід пам’ятати, що ця агрокультура стійка до холодної погоди, а тому краще трішки запізнитись із висаджуванням, ніж зробити це заздалегідь. Рекомендації садівників можуть відрізнятися, але загалом зводяться до того, що висаджувати озиму цибулю можна з кінця вересня до кінця листопада.

Експерти розповіли, як правильно готувати грядку на городі для висаджування озимої цибулі
Експерти розповіли, як правильно готувати грядку на городі для висаджування озимої цибулі

Щоб цибуля зійшла незалежно від того, якою буде зима, можна посадити її у два етапи з різницею в кілька тижнів. У разі ранніх морозів виживуть саджанці, посаджені раніше, а якщо холод приходить із запізненням, ви зможете зібрати врожай із рослин, висаджених пізніше.

Грядка може бути зроблена практично в будь-якому місці на вашому городі, оскільки ця культура досить невибаглива. Вона любить сонячні місця на невеликому піднесенні, але деякі її різновиди готові зростати й у затінених низинах. Що стосується сівозміни, то підійде будь-яка земля, крім тієї, де росли цибулеві культури. Ідеально, якщо раніше у цій частині городу були посаджені сидерати (гірчиця, редька, горох, конюшина): вони підвищують родючість землі та насичують її мікро- та макроелементами.

Як правильно підготувати грядку до майбутньої посадки озимої цибулі
Як правильно підготувати грядку до майбутньої посадки озимої цибулі

Єдине, чого не переносить цибуля, це застою води. Тому місце під неї треба вибирати з легким, пухким ґрунтом, або робити надійний дренаж, щоб весняна тала вода вільно йшла вглиб, а не накопичувалася у поверхневих шарах. Бажано, щоб грядки були захищені від вітру: облаштовуйте їх там, де не буває сильних протягів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини