Ніяк не натішуся врожаю: вношу це в землю перед посадкою озимого часнику восени. На базарі підслухала

Досвідчені городники розповіли, як правильно готувати грядку для посадки озимого часнику. Такі прості маніпуляції допоможуть вам виростити рекордний врожай

Щоб часник порадував вас врожаєм, а цибулини виросли великими, потрібно добре підготувати для посадки грядки та заправити їх добривами – і органічними, і мінеральними. Оскільки культуру висаджують у відкритий ґрунт у жовтні чи навіть на початку листопада, якщо дозволяє погода, “заправляти” грядки потрібно заздалегідь. Розповідаємо, які для цього використати добрива.

Добрива для озимого часнику

Цій культурі важливо, щоб ґрунт був багатий на поживні речовини, був мав легкий за механічним складом і досить дренований – часник не любить застою води. Якщо ж на вашій ділянці земля важкувата, саме зараз час виправити це. Знадобиться торф і пісок. Просто розсипаємо їх по грядці і надалі прикопуємо в ґрунт. Так земля перемішається з торфом і піском та стане вже не такою важкою.

Які добрива вносити у ґрунт перед посадкою озимого часнику
Які добрива вносити у ґрунт перед посадкою озимого часнику

Варто врахувати, що торф із піском сприяють збідненню ґрунту. Тому потрібно буде обов’язково додати до такої грядки потрібну кількість органіки. Вносити органіку перед посадкою часнику важливо для гарного росту та розвитку рослин у період їхньої вегетації, а тому внесіть у грядку перегній або компост не менше відра на квадратний метр. Але важливо, щоб ці добрива насамперед добре визріли протягом 3-4 років. Тобто беремо той перегній чи компост, що залишився з минулих років.

Вносити в грядку для озимого часнику також потрібно золу та вапняне добриво. Це потрібно для того, щоб ґрунт розкислити, адже часник не любить занадто кислі землі. Але якщо на вашій ділянці ґрунт нейтральної реакції або навіть лужної, цей етап можна пропустити, в ньому немає жодної необхідності.

Як правильно підготувати ділянку для посадки озимого часнику
Як правильно підготувати ділянку для посадки озимого часнику

Що стосується мінеральних добрив, то восени не потрібно використовувати багато. Розсипте по грядці суперфосфат у кількості близько 40 грамів на квадратний метр. Основну частину мінеральних речовин найкраще вносити під час вегетаційного періоду – навесні та влітку наступного року.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини