Тепер лишайник ніколи не вискоблюю з кори дерева: підслухала про це на базарі і не чіпаю поросль

Як часто доводилось бачити, що на, як правило, старому дереві оселився лишайник. Спробуємо розібратися, чи варто хвилюватися через його появу і що це взагалі таке.

Лишайник є симбіозом гриба та водорості. Водорість годує паразита завдяки тому, що видобуває калорії та вологу з повітря, а гриб, паразитуючи, забезпечує водорості постійне закріплення на певному місці. Дослідження показали, що лишайники не харчуються поживними елементами, витягуючи їх з дерев, тому переживати через їхню присутність не варто. Не заважають вони й дихати рослині, тому що цей процес вона здійснює завдяки листю.

Турбуватися потрібно лише у тому разі, якщо лишайники присутні великій кількості.

Садівник розповів, чому не можна зривати лишайник

Помітили, що на молодих деревах, у яких кора розростається швидше, ніж лишайник, такої картини не спостерігається. Значить у випадку, коли лишайник з’явився на корі молодого дерева, можна запідозрити певну проблему.

Про що ж свідчить поява лишайників на молодій корі?

По-перше, про те, що дереву не вистачає світла, а значить прорідження крони потрібно терміново зробити найближчим часом. По-друге, про нестачу добрив, води та поганий ґрунт, що також призводять до серйозних проблем у цьому плані. Крім того появлення лишайнику може свідчити про близьке розташування ґрунтових вод та підтоплення дерева.

Садівник розповів, чому не можна зривати лишайник

Як боротися з лишайником?

Спочатку потрібно сказати, що не варто відскоблювати лишайник з гілок та стовбура. Це може нанести набагато серйознішої шкоди рослині. Не потрібно також кидатися обробляти сад мідним купоросом, як тільки ви виявили паразитів. Уважно обстежте дерево та проаналізуйте з точки зору причин, про які писалося вище.

Якщо ж ви все ж таки вважаєте, що вам необхідно позбутися лишайнику, то обробіть дерево 3% розчином залізного купоросу або водним розчином щавлевої кислоти у співвідношенні 1:8.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини