Рубрики: Цікаве

Коли та як обрізати квітконос в орхідеї після цвітіння: після цих порад квітка почне рости у рази краще

Догляд за орхідеєю передбачає чимало факторів. Розповідаємо, як правильно обрізати квітконос після цвітіння, щоб квітка почувала себе набагато краще.

Прекрасні орхідеї часто можна побачити на підвіконнях. Їхні екзотичні квіти розпускаються навіть восени та взимку. Після цвітіння потрібно вчасно та правильно обрізати рослину, щоб вона знову випустила бутони. Обрізання – важливий момент у догляді за заморською красунею. Якщо не обрізати, коли треба і за правилами, вона погано розвиватиметься та хворітиме. Процедура стимулює зростання бічних пагонів із новими бутонами. Але багато залежить від виду та стану квітки.

Як обрізати орхідею

У деяких орхідей не завжди слід видаляти квітконоси. Деякі з них можуть цвісти на старих стеблах, а уточнювати це потрібно перед покупкою рослини. Якщо відцвіла молода орхідея, обрізка їй може лише зашкодити. Не дуже розвинені екземпляри також краще не зрізати. Після того, як вони відцвіли, необхідно подивитися, що стане зі стрілкою.

Як правильно підрізати орхідею після того, як вона відцвіла

Орхідеї належать до рослин, які довго цвітуть. Від двох місяців до пів року, залежно від виду. Фаленопсис, наприклад, може бути у квітах 2-3 рази на рік. Але при належному догляді, включаючи обрізку. Як обрізати, коли відцвіла орхідея? Треба видаляти коричневий засохлий квітконос, залишивши біля основи пеньок у 2 сантиметри. Далі – посипати місце зрізу товченим вугіллям, щоб уникнути інфекцій.

Якщо у рослини із зеленим стеблом підсохла верхівка, але є бруньки, її можна не повністю обрізати. Робити зріз над третьою чи четвертою брунькою знизу, залишаючи над ними 2-3 сантиметри довжини. Якщо всередині ранки порожньо, потрібно слідкувати, щоб туди не потрапила вода. “Красуня” може загнити у такому разі. Достатньо загерметизувати рану, капнувши трохи воску зі свічки. Або продезінфікувати, посипавши золою.

Як правильно підрізати орхідею після того, як вона відцвіла

Укорочування квітконоса із зеленою стрілкою дає нові квітки із сплячих бруньок, подовжує час цвітіння. Прийомом користуються любителі фаленопсисів, змушуючи квітковий пагін цвісти кілька разів. За майже безперервне цвітіння і люблять “орхідей-метеликів”.

Поділитися