Щоб малина “плодила відрами”, нічого особливого не роблю, але регулярно. Сусіди аж обзаздрилися

Малина - це не лише смачна ягода, але й цінне джерело поживних речовин. Ягода, хоч і невибаглива, але це стосується лише зростання. А для того, щоб урожай збирати відрами, потрібно постаратися.

У березні – на початку квітня потрібно підбадьорити весь сад 3% бордоською рідиною. Заодно і малину, щоб добро не пропадало. Цієї обробки вистачає на місяць спокійного життя. Наступну обробку робимо лише у випадку, якщо минулого року були помічені улюблені малинові хвороби: антракноз, біла плямистість. Обробляємо 1% бордоською прямо по листі та бутонах. Більше хімією при стандартному догляді не використовуємо. Малина і полуниця мають заклятого ворога – довгоносика. Його так і називають малиново-полуничний. Так, роблячи перше обприскування малини від довгоносика відповідними системними інсектицидами, потрібно обробити і полуницю. Перша причина відсутності врожаю: довгоносик підгриз. Якщо немає сильного ураження ягідника довгоносиком, можна обприснути фітовермом перед цвітінням. Але концентрацію препарату доведеться збільшити. Потім урожайна пауза. Після цього можна обрізати пагони, що відплодоносили, щоб не заважали.

Секрети вирощування багатого врожаю малини: ефективні методи
Секрети вирощування багатого врожаю малини: ефективні методи

Обрізаючи малину, що відплодоносила,  заодно вирізаємо вражені пагони та непотрібну молодь, щоби сили не тягнула і поливайте, якщо, звичайно, немає дощів. З добрив підійде кінський гній. Якщо немає гною, можна навесні мульчувати ряди скошеною травою. Обробляючи її восени сечовиною. Осінній догляд зовсім нескладний. Але, якщо його не зробити, великої та соковитої ягоди не буде. Робимо калійно-фосфорне підживлення, беремо золу або недорогі суперфосфат і сульфат калію. Золи під малину вносимо багато: практично по літровій банці на кущ. Тільки висипаємо не під самий кущик, а рівненько, по всій довжині пасма. У малини коріння не купно росте, а повзе по всій грядці. По 2 столові ложки кожного добрива під кущ малини. Восени тотальна обробка від усього разом з рештою саду: після листопада – концентрованим розчином сечовини, а слідом – бордоською рідиною. Почати догляд за малиною не пізно ніколи.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини