Ці сорти картоплі завжди смажила і буду смажити: ідеально підходять не для пюре, а саме для смаження

Досвідчені кухарі рекомендують використовувати для смаження сорти картоплі із середнім вмістом крохмалю. Це у межах 13-16%. Але в магазинах вкрай рідко пишуть сорти на цінниках, тому запам'ятовуйте!

І ще, тепер уже від агрономів порада: у рамках одного сорту картопля може відрізнятися крохмалистістю та щільністю залежно від умов, у яких її виростили і як зберігали.

Як же бути? Визначити відповідну картоплю для смаження можна прямо біля лотка або ящика з картоплею в супермаркеті: у такої картоплини світла, жовта та гладка шкірка.

Але нюанси з гладкою шкіркою все ж таки є – вона може бути ознакою молодої картоплі, а вона для смаження ніяк не йде через водянистість.

А якщо шкірка у бульб шорстка, тобто ймовірність високого вмісту крохмалю, це розсипчаста картопля і вона більше підійде для пюре або запіканок.

Шорстка шкірка є у фіолетової картоплі й так званої “синьоокої”.

Картопля з червоною шкіркою може виявитися “восковою” навпаки через низький вміст крохмалю. Зате така картопля відмінно підходить для супу або салату, тому що її шматочки там не розвалюються. Як бачите, і червона картопля не годиться для смаження.

Обираємо картоплю правильно: поради шеф-кухарів
Обираємо картоплю правильно: поради шеф-кухарів

Сорти ідеальні для смаження:

“Гала”

«Один із найпопулярніших іноземних сортів. Універсальна картопля, підходить і для варіння, і для смаження. Середньорозваристий. Забарвлення бульб інтенсивно жовте.

“Жуковський ранній”

Шкірка рожева, очі середньої глибини та червоні. Ультрашвидкостиглий сорт, популярний у городників. Смакові якості досить високі. Вміст крохмалю середній, тому цей універсальний сорт годиться і для смаження, і для варіння в мундирі.

“Імпала”

Голландський ранньостиглий сорт. Малорозвариста картопля з дуже хорошими за відгуками смаковими якостями. Придатний для салатів, смаження та перших страв. Привабливий зовнішній вигляд – жовта шкірка та м’якоть.

“Маделіні”

Новий голландський сорт, в Україні з’явився у 2011 році. Слабо розварюється, як і багато ранніх сортів. Крохмалю мало, гарний для смаження і для салатів.

“Рів’єра”

Новий голландський сорт, дуже ранній. З’являється у продажу одним із перших. Середньорозваристий, підходить для смаження, і для запікання. Але має неприємну особливість може швидко загнивати. Краще його використати відразу, на зиму мішками купувати не варто, є певний ризик.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини