Рубрики: Цікаве

Сусід Микола навчив поливати помідори у спеку, і не лише: золоті правила. Вік живи – вік учись

І чому томати не п'ють, коли ми їх поливаємо. Виявляється, не так все просто з поливом: неправильний може призвести не тільки до розтріскування, хвороб, але і стати причиною нестачі харчування.

Навіть рясний полив – не гарантія того, що рослини одержують достатній обсяг вологи, елементів живлення із ґрунтового розчину.

Правило 1. Про час.

Агрономи не рекомендують починати полив рано та проводити вечірній пізній полив. Через 2 години після сходу сонця, за 2 години до заходу – оптимальний проміжок часу. Вранці температура має піднятися до +17…+19°С. Чому? Є дві причини. І чому томати розтріскуються у нічний час.

Перша – вранці температура тканин рослини знижена, судинна провідна тканина стиснута, і рясний полив підвищує осмотичний тиск у тканинах надземних частин, кореневий тиск. Це веде до розриву тканин – до розтріскування. А ще, у цей час випаровування невелике, а отже, рослини не будуть активно поглинати та розподіляти воду по всіх тканинах.

Друга – ближче до вечора коріння, нижня частина рослини охолола, верхня, включаючи плоди – ще тепла або навіть гаряча. Споживання води, особливо холодної, веде до стресу, в теплиці – до запотівання плодів.

Правило 2. Про спеку

Опівдні ми намагаємось допомогти томатом пережити спеку, активно поливаємо. І сподіваємося, що холодний душ убереже їх від сонця, допоможе впоратися із посухою. А це ведмежа послуга нашим помідоркам. На піку температур понад +28…+30 С при поливі томати відчувають тепловий стрес, а ми додаємо і водяний. А закон томатів – немає випаровування, немає поглинання вологи коренем. Поливати томати потрібно рівномірно. На спеку – краще водою температури довкілля.

Правило 3. Про частоту поливу

Його знає багато хто. Занадто частий полив провокує розвиток занадто поверхневої кореневої системи. У результаті знижує жаростійкість, кількість харчування, вологи. Це не корисно для ґрунту: вимиваються поживні речовини, ґрунт “засолюється”. Загальних критеріїв частоти поливу немає, все залежить від агротехніки, методу поливу (краплинний, ручний), розміру рослин, щільності посадки.

Садівники назвали найкращі методи по догляду за помідорами

Правило 4. Про харчування, кальцій, полив та швидкість

Томат любить слабокислий ґрунт. Не любить надлишку калію – це стає причиною розтріскування плодів, часто – вершинної гнилі. Співвідношенням калію та кальцію 1:1, 1:0.8 орієнтовно. При надлишку калію, виявляється, підвищується швидкість надходження вологи до тканин рослин, у плоди. Це веде до розтріскування, нестачі елементів живлення.

Поділитися