Квасолі буде ну дуже багато: як садити, чим не годувати та навіщо вкривати. Золоті секрети моєї мами

Про особливу посадку, про підживлення, полив та укриття. І навіть про підв'язку! У вас буде квасоля найкраща! Швиденько у землю пізніше за всіх посадили, і до грядок майже підходити не треба.

Пізня посадка та відстань з глибиною

Пізніше посадиш – швидше зійде. Квасоля тепло любить, особливо спаржева. І t ґрунту – від +13…+15 і до +20°С. І в середині-кінці травня і навіть на початку червня ще можна садити. Головне, уникнути заморозку – при нижче +1…0 С сходи гинуть.

Про схему: що рідше, то краще. Між кущами 40-50 см у ряду, між рядами 45-50 см та вище. Не садіть по картоплі, біля паркану. У квасолі свої вимоги. І їй тісно: у результаті мало стручків, хвороби через росу і тінь.

А глибина 5-6 см, на піску до 7-8 см. Виявляється, квасоля при сходах “витягує” сім’ядолі на поверхню. Щоб зняти насіннєву оболонку, потрібне тертя ґрунту. При дрібному закладенні – може і не зняти: буде в “шапочці”. А це погано.

Укриття та короткий день

А щоб зійшла квасоля швидше, щоб ґрунт грівся, щоб сходи при нічному заморожуванні цілі залишилися – садити потрібно квасолю під агроволокном (17 г/м2). І жити під ним мало не до початку-середини червня. Відкривати вдень потрібно – тільки не опівдні, не в саму спеку. Квасоля – культура короткого світлового дня. І повноцінно розвивається на початковій стадії, коли день менше 12-14 год. При довгому – повільно, утворює дуже багато стручків.

А ви знаєте, що агрономи не радять під час підготовки вносити азотні добрива, органіку (гній, перегній)? Хоча чули, що на корінні квасоля формує бульбочки – акумулює азот із повітря. Це і є її азотне харчування – ось така вона розумниця: сама себе годує.

А чому азот не корисний? Квасоля хитра: припиняє вирощувати корінь при цвітінні: всі сили стручкам. Менше кущ – більше стручків. А перегодуєш азотом – бадилля потужне. Але коріння її не прогодують: кореневі волоски не утворюються, а старі відмирають. У результаті мало води, мало харчування – і стручків мало. Важливий баланс.

Потрібно вносити калійно-фосфорні добрива: суперфосфат 30 г/м2, хлористий калій 20 г/м2. А удобрювати важливо до цвітіння: суперфосфат до 15 г/м2 калій до 5 г/м2. А головне, квасоля дуже любить молібден – з науки, він бере участь в азотному обміні, допомагає накопичувати азот.

А ще бір: відповідає за кількість квіток, зав’язь, формування стручка. Мало бору – мало квасолі. Бором можна обприскати до цвітіння: 0.5-1 г на 10 л води. Або трішки полити під кущ – 1-2 г на 10 л. Під кущ – не більше ніж 200 г.

Садівники назвали найкращі методи по догляду за квасолею
Садівники назвали найкращі методи по догляду за квасолею

Полив, підв’язка та підгортання

Без поливу квасолі буде мало. Вона дуже вимоглива до нього, особливо після цвітіння – коли корінь не росте. Не скупіться на полив. Про підгортання: щоб стебла біля основи не ламалися (для високорослих кучерявих видів дуже важливо), кущі треба підгорнути. Хоча б одного разу.

А ви знаєте, що квасоля вусів не має? І вона чіпляється не вусами, а стеблом. А обертається вона лише проти годинникової стрілки. І якщо надумаєте посадити не зернову, а кучеряву – ставте кілочки поруч. Або як для огірків огіркову сітку їй.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини