Бабуся більше не обприскує томати бором, особливо під час цвітіння: 3 факти, які і мене переконали

Факти, які переконали не підгодовувати томати бором під час цвітіння – чому підживлення "по листку" на цьому етапі вегетації не має сенсу. І коли краще вносити бор і в якому вигляді.

Звучить дещо дивно: всім відомо, що бор для томатів потрібний. Що це життєво важливий елемент, учасник всіх процесів життєдіяльності рослини, учасник накопичення амінокислот, вуглеводів у тканинах, відповідає за щільність плодів, жаростійкість, посухостійкість кущиків. І що покращує він запилення, якість пилку. Обприскуємо ми томати (і не тільки – полуницю теж) борною кислотою кілька сезонів. Що сказати – помідорів та ягід більше: у середньому, як завжди. Помідори або ягоди полуниці не стають смачнішими і солодшими, а ось після підживлення комплексним мікродобривом, на грядці, де за рік вносився перегній, там ягода явно солодша.

Факт №1. Про терміни, запилення та пилок

Про томат. Зрозуміло, підживлення впливають і на розмір плодів, на смак. Але чудодійні властивості, що приписуються бору, збільшувати кількість квіток – це міф. І зав’язь, що опадає – все це результат неправильної агротехніки на початку розвитку рослини, і екстреним внесенням ситуацію вже не виправити. А смак? Всі кажуть, що від бору солодкі помідорки! Це не так: на смак впливає азот, фосфор, калій.

Так, бір бере участь у накопиченні та перерозподілі вуглеводів у тканинах та інших елементів. Вміст бору в ґрунті: 0.4-1.8 мг/кг ґрунту – міститься на чорноземах, на дерново-підзолистих ґрунтах.

Нормою вмісту бору у ґрунті для овочевих культур називають 0.7-8.8 мг/м2 у середньому, залежно від потреби. І лише кукурудза, ріпа вимагають підвищених норм – внесення – 20-25 мг/м2.

Садівники назвали популярні помилки у догляді за томатами
Садівники назвали популярні помилки у догляді за томатами

Факт №2. Бор є в грунті

Його не може не бути – хіба що на зовсім бідних ґрунтах, піщаних, глинистих, перезволожених. Там, де не вносилася зроду органіка, зола. Зрозуміло, непогано поповнювати його запаси, вносити органіку, золу, де він є. І комплексні добрива з мікроелементами також добрі. Але – вчасно.

Факт №3. Опіки

Не видимі оку опіки кореневої системи – це скорочення живлення куща: відмирають кореневі волоски, можливо, й частини кореня. Та й бутони можна “попалити” високою концентрацією.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини