Рубрики: Цікаве

Ось чому не садимо картоплю в “правильні” терміни: 3 помилки. Дивлюся на календар та термометр

І чому картопля пізньої посадки врожайніша? Все одно "рання" картопля раніше не зійде. Адже час сходів залежить від температури. При температурі повітря +8...+10°С картопля сходить через 20-25 днів.

При +15…+18 С – сходи очікуються раніше, вже через 15-17 днів. При температурі +18…+20°С – сходи з’являться через 10-15 днів у середньому. При цьому: найбільш сприятлива температура для формування бульб +18…+20°С, для цвітіння +20…+25°С.

Це означає, що у посадженої пізніше картоплі бульби формуються швидше. Ймовірно, і більші, і кращої якості. А посадженій раніше доведеться чекати тепла. І що це значить? Що посаджена пізніше картопля зійде швидко. Так, можливо одночасно з посадженою раніше. Але ось невдача: це буде якісніша картопля. Тому що вона не переносить переохолодження, низькі температури.

Саджаємо картоплю правильно: поради спеціалістів

Пізня картопля більш якісна

І це є об’єктивно. Раніше посаджена картопля просто тиждень, два лежала в холодному вологому ґрунті. Вона витрачає поживні речовини на пророщування паростків, на формування бульб. І максимально намагається підтримати життєві сили при низьких температурах.

Доведено:

Якщо температура ґрунту знижується до +4…+5 С, картопля не проросте, не розвиватимуться коріння. І сплячі нирки на бульбах формуються при температурі понад +4…+5°С. При +3…+4 С (температурі ґрунту) – картопля відчуває стрес. Надалі зростання може бути уповільнене, як і бульбоутворення.

При +6…+8 С картопля може загнити – особливо у дощі. А заморозки ґрунту або навіть 0…+0.5 С можуть стати згубними для сходів, бадилля. Причому, більш вразливе високе бадилля – 10-15 см. Невеликі сходи – більш стійкі до зниження температури. Вважається, що знижується вміст крохмалю у бульбах.

Картопля, що перенесла холод, росте повільно

При знижених температурах, навіть якщо картопля проросла – рослини не можуть черпати поживні речовини з ґрунту. Знову ж таки, перенесла заморозок, підморожена картопля повільно розвивається, менш продуктивна. Якщо бульби підморожені – врожайність може знизитися аж до 50%.

Звісно, затягувати з посадкою не можна. І не тільки тому, що літо швидкоплинне, а осінь холодна, дощова погода і до картоплі не дружелюбна. Пересихає ґрунт – ґрунт втрачає вологу. Це погано позначиться на проростанні, що змушує до частого поливу.

Та й загалом – багато хто звернув увагу, що у спеку та посуху бульби формуються дрібні або нечисленні – зовсім не такі, як мають бути згідно з сортовими ознаками. Та й колорадський жук не дрімає. Ось тому не варто поспішати із посадкою картоплі. Краще почекати, поки пройде заморозок, холод. Не варто переживати: “пізня” картопля зійде швидко!

Поділитися