Рубрики: Цікаве

Бабуся завжди вибирає сусідів при посадці картоплі: дієві поради. Що можна, а що не можна садити поряд

Вирощуючи картоплю, потрібно дотримуватися не тільки сівозміни, а й правил сусідства. Розберемося, які сусіди підходять картоплі, а яких варто триматися подалі.

Загальні правила

Основні вимоги до сусідства для картоплі звучать так:

Її не можна садити поруч із томатами, баклажанами або перцем. Гарбузові рослини теж небажані, хоч і допустимі. Небажані культури, які затінюватимуть грядки або витягуватимуть надто багато води. У міжряддях картоплі можна посіяти квіти-однолітки, які відлякують шкідників.

Хороші сусіди для картоплі

Непоганим сусідом для картопляних грядок є:

  • всі види капусти (від білокачанної до пекінської);
  • редька;
  • дайкон;
  • редис;
  • рукола.

Окремо треба сказати про гірчицю. Вона хороший сидерат, але її треба скошувати до того, як вона зрівняється висотою з бадиллям картоплі. Якщо вона встигне зацвісти і дати насіння, то з сидерату перетвориться на бур’ян. Хорошими сусідами будуть і бобові культури, проте тут слід враховувати таке:

  • квасолю можна садити по краю та в міжряддях;
  • горох дозріває раніше – і якраз у період обробки від колорадського жука, через що він стане непридатним для харчування;
  • боби або квасолю можна садити тільки по краю – вони тягнуть із ґрунту занадто багато поживних речовин, картопля не вродить.

Зрештою, цибуля та часник — просто ідеальні сусіди для картоплі. Вони не тільки не заважають урожаю, але заразом ще й відлякують запахом шкідників.

Садівники назвали головні вимоги при посадці картоплі

Захисний квітковий бар’єр

У міжряддях можна сіяти квіти, запах яких не подобається комахам-шкідникам. Ось лише деякі комбінації, які можна використовувати: Календула – проти колорадського жука. Не надто надійно, але жуків поменшає. Крім того, календулу восени можна закласти в ґрунт, і вона як сидерат збагатить ґрунт.

Крім квітів, гарні пряні трави. Коріандр і чебрець дуже не подобаються жукам. Категорично не можна садити поряд з картоплею – це селеру і петрушку. Вони конкуруватимуть із бульбами. Також відлякує шкідників хрін. Але його садити можна лише по краю грядок. Справа в тому, що він схильний розростатися кореневищами і вивести його потім з грядки дуже важко.

Поділитися